parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

I 29 MILIONA DINARA JE SIĆA: Kandidati za predsednika dobiće mnogo više ako uđu u drugi krug!

Svaki predsednički kandidat na predstojećim izborima će, ukoliko to želi, za kampanju od države dobiti najmanje 29 miliona dinara, odnosno oko 237.000 evra!

Daleko više novca mogu da očekuju dvojica kandidata koji uđu u eventualni drugi krug - po oko 1,3 miliona evra!

- Novac iz budžeta se daje kandidatima kako bi bili što manje zavisni od sredstava iz privatnih izvora. Po zakonu, ta sredstva se koriste isključivo za kampanju i deo koji ostane neutrošen trebalo bi da vrate u budžet. To se, ipak, retko dešavalo. Kandidati su znali da vrate nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada dinara - kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija.

Ipak, novac ne dobijaju na "lepe oči". Da bi kandidati uopšte mogli da raspolažu ovim novcem, prethodno će morati da polože jemstvo u vidu novca, nekretnine, bankarske garancije ili državnih hartija u vrednosti - i to u visini iznosa koji će dobiti od države.

Kandidati koji osvoje manje od 1 odsto glasova izašlih birača morati da vrate svaki dinar dobijen iz budžeta, odnosno, neće im biti vraćeno jemstvo koje su prethodno položili kao garanciju!

Ukoliko jedan od kandidata pobedi već u prvom krugu, osim pomenutih 29 miliona sledi mu i dodatnih 320 miliona dinara, ili oko 2,6 miliona evra.

Ukoliko, međutim, Srbija ne dobije novog predsednika već 2. aprila, 320 miliona dinara deli se na dvojicu kandidata koji uđu u drugi krug, svakom po 1,3 miliona evra. I taj novac moraju da "pokriju" računima za kampanju, jer će u suprotnom morati da ga vrate u budžet.

EKP/Blic

Preporučene vestiPodeli novost