Izvor:
23.05.2016 u 20:04
0

GOTOVE KONSULTACIJE ZA FORMIRANJE VLADE: Čeka se konferencija predsednika Nikolića!

Posle današnjih konsultacija predstavnika stranaka koje su ušle u parlament sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, jasnije je ko želi da bude deo nove skupštinske većine, ko čeka poziv mandatara, a ko sigurno neće biti deo vlade. Pojedini učesnici sastanka preneli su novinarima da će Nikolić još danas poveriti mandat lideru naprednjaka Aleksandru Vučiću, što bi moglo da se dogodi u 15.30, za kad je predsednik najavio obraćanje javnosti.

Ako usledi, Vučićevom pozivu odazvaće se lider socijalista Ivica Dačić, predsednik LDP Čedomir Jovanović, predsednik SVM Ištvan Pastor i BZD Muamer Zukorlić, dok u vladu sigurno neće demokrate, SDS Borisa Tadića, radikali, Dosta je bilo, LSV, DSS i Dveri, preneli su predstavnici tih stranaka novinarima posle sastanka sa Nikolićem.

Lider socijalista Ivica Dačić smatra je da je i dalje u najboljem interesu Srbije da se saradnja sa SNS nastavi, ističe da o tome još nije razgovarao s Vučićem, ali da će se njegovom pozivu odazvati.

Svako bi mogao da navede po neki razlog i protiv te ideje, ali je jedan jedini najvažniji, a to je budućnost Srbije – rekao je Dačić novinarima.

Upitan da li misli da će ga Vučić zvati u vladu, Dačić je rekao da je to pitanje za lidera naprednjaka. Dodao je i da bi funkcioneri socijalista trebalo da povedu računa šta govore u medijima jer pitanjima o saradnji sa SNS i eventulanom ulasku u vladu treba da se bave na stranačkim organima, a ne da im mediji budu "zid za plakanje".

Jedini lider koalicije SDS-LDP-LSV koji je došao na konsultacije kod predsednika bio je Čedomir Jovanović, dok su Boris Tadić i Nenad Čanak poslali svoje predstavnike. Jovanović je novinarima posle sastanka sa predsednikom rekao da će, ukoliko ga Vučić pozove, razgovarati sa njim o vladi i tako ostavio otvorenom mogućnost da u njoj učesvuje, dok su iz SDS i LSV poručili da definitivno neće biti deo vladajuće koalicije. Upitan da li uopšte postoji koalicija SDS-LDP-LSV, budući da se Tadić i Čanak nisu pojavili na konsultacijama, Jovanović je rekao da oni normalno sarađuju, da su razgovarali o tome šta će na sastanku reći predsedniku i da njihov nedolazak ne umanjuje postignuti dogovor.

Sastanak predsednika sa funkcionerima SRS Nemanjom Šarovićem i Natašom Jovanović trajao je svega 30 sekundi, jer je Nikolić, prema izjavama radikala, napustio prostoriju nakon što su mu saopštili da nemaju nameru da ulaze u Vučićevu vladu i pozvali ga da podnese ostavku zbog "brojnih afera" i "lažne fakultetske diplome".

Nikolić nije imao strpljenja da čuje šta delegacija SRS ima da mu kaže i već nakon 30 sekundi je ustao i napustio konsultacije – rekao je Šarović novinarima.

Šarović je, na pitanje zašto lider radikala Vojislav Šešelj nije došao na konsultacije sa Nikolićem, rekao da je to bio protokolaran susret, a da bi susret Nikolića i Šešelja trebalo da se odigra na drugom mestu i u drugo vreme, u prisustvu novinara i javnosti.

U vladu Aleksandra Vučića neće ni Demokratska stranka, čiji lider Bojan Pajtić kaže da je Nikoliću preneo da je i sam odgovoran što je Vučić na vlasti i da snosi deo odgovornosti i za događaje u Savamali, "izbornu krađu", "događaje koje urušavaju pravni sistem države".

Predsedniku je zamerke na ekonomsku situaciju, nepostojanje vladavine prava i zabrinjavajuće stanje u medijima preneo i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović. Lider DJB je rekao i da je Nikoliću preneo sumnje o regularnosti izbora, na šta mu je predsednik odgovorio da bi pokret Dosta je bilo trebalo da dobije podatke koje je tražio od RIK-a. Kako je naveo, predsedniku je preneo i svoj stav o tome da će Aleksandar Vučić imati tanku većinu u parlamentu te da će to biti njegov ozbiljan problem.

Na sastanku sa Nikolićem, predstavnici koalicije DSS-Dveri imali su dva zahteva – da se stane na put izbornoj krađi i neragularnostima, kao i da mandat ponudi nekom ko je manje evrofanatik od Aleksandra Vučića. Oni su, prema rečima lidera Dveri Boška Obradovića, predsedniku preneli i zabrinutost zbog izbornog procesa i da će tražiti formiranje anketnog odbora u skupštini tim povodom.

Kad je reč o manjinskim strankama, iz SVM i BDZ poručuju da žele saradnju sa naprednjacima, kao i da je o tome već bilo razgovora sa Vučićem, dok Sulejman Ugljanin kaže da ga niko nije zvao u vladu, te da u njoj svakako ne bi učestvovali. Lider SVM Ištvan Pastor rekao je da je do sad dva puta razgovarao sa Vučićem i da će se to pitanje konkretizovati kad dođe vreme za to, dok je predsednik BDZ Muamer Zukorlić kazao da su spremni da budu deo vlasti i da je već imao inicijalne razgovore o tome sa Vučićem pre nekoliko dana.

Tanjug
Foto: Facebook/srpskedveri/predsednikrs, Tanjug Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter