Izvor:
29.03.2017 u 03:32
0

Nemački analitičari ocenjuju: SRBIJA NASTAVLJA POLITIKU BALANSIRANJA I POSLE IZBORA!

Rusija u Srbiji poseduje veliki simbolicki kapital i energetski interes, ali Beograd će nastaviti politiku balansiranja, koja više odgovara Briselu, ocenjuju anlitičari za Dojče vele (DW) i ističu da predsednički izbori u nedelju neće ništa promeniti.

DW podseća da su prošle sedmice nemački mediji preneli izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Makalistera koji je za list Velt rekao da "Rusija u Srbiji sledi politiku namerne destabilizacije“, kao i to da pokušava da izvrši "masivan uticaj na medije, deo politicara kao i na civilno društvo“.

Navodi se i da su mediji pisali o gostovanju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini u srpskoj Skupštini koje je propraćeno skandiranjem radikala: "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija“ i transparentima poslanika Dveri.

DW ukazuje da poseta Aleksandra Vucica Moskvi uoči izbora postavlja pitanje – da li Rusija vrši uticaj pred glasanje u nedelju?

Međutim, analitičari sa kojima je DW razgovarao taj uticaj ne vide, kako se ocenjuje, bar ne u neuobičajenoj meri, niti u većoj meri nego što uticaj vrši i Zapad.

Uostalom, pita nemački radio, nije li Vučić u premijerskoj funkciji nedavno obišao i nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je iznela pohvale koje su Vučiću naklonjeni mediji preneli, ali su prećutali, kako se navodi, doduše blage i diskretne kritike koje je kancelarka iznela zbog dešavanja u Srbiji.

DW citira Dušana Reljića iz berlinske Fondacije "Nauka i politika

koji kaže da je Rusija kao stalna clanica Saveta bezbednosti UN i dalje garant da Kosovo neće biti primljeno u tu svetsku organizaciju.

"Svaka vlast u Srbiji, kakav god stav imala prema Moskvi, morace da uzme u obzir tu cinjenicu“, smatra Reljić.

On ocenjuje i da Moskva ispunjava prostor koji sve više zjapi slabljenjem pozicije Evropske unije u Srbiji navodeći da "ukoceno" proširenje EU, pogotovo posle finansijske krize i Bregzita, na to ima najviše uticaja, a da je tu i migrantska kriza koja tutnji preko teritorije Srbije. "Protok migranata ide iz clanica EU, Bugarske i Grcke, ka Srbiji. I tamo cesto zastaje. Srpski gradani su ubedeni da nema odgovarajuce podrške od strane EU“, ističe Reljić.

Reljic ipak veruje da će podrška Evropske unije medu gradanima Srbije opet porasti, ukoliko se konjuktura integracija promeni i Beograd pride bliže clanstvu u EU.

Ipak, Reljić, kao i Pavel Kandelj iz Evropskog instituta Ruske akademije nauka, nisu ubeđeni da ce se to desiti ubrzo.

Zato ne ocekuju nikakve posebne promene ni ako Vucic postane predsednik.

"Srbija ce nastaviti sa politikom balansiranja“, zakljucuje Kandelj, "ali taj balans nije u rusku, vec u briselsku korist“.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ Watchtower

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter