Izvor:
10.04.2017 u 23:43
0

Američki senator u specijalnoj misiji u Beogradu: MEKEJN TRAŽI OD SRBIJE DA SE ODREKNE RUSIJE!

Američki senator Džon Mekejn boravio je danas u Beogradu i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o ključnim temama kako za region, tako i za ceo svet.

Naglasak je bio na aktuelnom stanju u Siriji, gde je situacija eskalirala posle američkog bombardovanja Asadove vojske.

Koja je, zapravo, svrha dolaska američkog senatora u Srbiju i kakvu poruku donosi iz Vašingtona za Happytv.rs komentariše analitičar Dragomir Anđelković.

– Mekejn nije deo aktuelnog establišmenta, ali se radi o veoma uticajnom političaru i članu vladajuće Republikanske stranke SAD. Zato je njegova poseta razumljiva, iako nije deo Trampove administracije. Međutim, treba biti iskren i reći da Mekejn nije prijatelj Srbije. On je deo sistema koji nam nije naklonjen. Ipak, na nama je da učinimo sve da od Amerike ne pravimo neprijatelje i mislim da je to upravo i učinio Aleksandar Vučić.

Da li ovaj sastanak na bilo koji način može ugroziti odnose Srbije i Rusije?

– Mislim da ne može biti ugrožen odnos sa našim strateškim partnerom Rusijom. Bio bi svojevrstan autogol vladajuće koalicije kada bi na bilo koji način bio ugrožen odnos sa Rusijom, jer većinsko glasačko telo je proruski orijentisano. Za našu zemlju je ključno da zadržimo dobre odnose sa Rusijom zbog Kosova i Republike Srpske i da ne stojimo na putevima gde se sudaraju ruska i američka spoljna politika. Ključna reč ovde je balansiranje i mislim da Vlada upravo to i čini.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Siriji, senator Mekejn oštro je kritikovao Rusiju, optužujući je da je znala da Asadove snage imaju hemijsko oružje i da ga koriste?

– Mekejn je oličenje zla američke spoljne politike. Učestvovao je u "arapskom proleću", smenjivao mnoge vlade. On je anti-ruski jastreb, rekao bih čak ekstremista, koji često rešenje problema vidi u vojnoj intervenciji. Zato mi moramo biti pametni, kupovati vreme i držati se po strani kada se veliki sukobljavaju – rekao je Anđelković.

Kada je reč o ovdašnjim regionalnim temama, analitičar Boško Jakšić kaže da je pominjanje dijaloga Beograda i Prištine kozmetičke prirode.

– Osim Sirije i Rusije, sve ostalo što je rekao nakon sastanka sa premijerom Vučićem, od podrške evropskom putu preko dijaloga sa Prištinom je "konfekcijski deo poruka. Mekejn je prošle godine u ovo vreme pohvalio Vučića za to što se odupire Vladimiru Putinu i rekao da očekuje da će se to nastaviti i da razume da to nije lako. Oni žele da ostanu ovde, žele da na sve načine ruski uticaj, koji je detektovan u Vašingtonu, bude ovde zaustavljen i blokiran – izjavio je Jakšić za b92.

happytv.rs, b92.net
Foto: medija centar, youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter