Izvor:
14.04.2017 u 03:56
0

ALBANCI LOBIRAJU U AMERICI: Hodžaj ispljuvao Srbiju u „Njujork Tajmsu“!

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izneo je niz optužbi na račun Srbije u autorskom tekstu za "Njujork tajms", a pre svega da pokušava da destabilizuje region posle dve decenije stabilnosti.

Hodžaj u tekstu koji je objavljen na sajtu lista tvrdi da Srbija to čini jačajući svoju vojsku i radeći u cilju ekonomske dominacije regionalnim zajedničkim tržištem koje Kosovo, kako kaže, smatra neprihvaljiviim i snažno mu se protivi.

Hodžaj kaže da Srbija sve to radi uz pomoć Rusije, koja, kako tvrdi, koristi Srbiju za ponovno sticanje uporišta na Balkanu, kao i da se osveti NATO, SAD i Zapadu.

Njega, kako kaže, "najviše zabrinjava rapidna militarizacija Srbije uz Rusiju koja je snabdeva sistemima vazdušne odbrane i drugom sofisticiranom vojnom opremom", a jačanje srpske vojske vidi "kao oruđe za preventivno prisiljavanje njenih suseda" dok Rusija učvršćuje svoj uticaj u regionu.

Hodžaja kaže da su to "opasne geopolitičke igre", a Srbija je po njemu ta koja "blokira" put stabilnosti i napretka na Balkanu.

Tvrdi da to što se Srbija zbližava sa Rusijom ne ukazuje na opredeljenost za evropske integracije, "već za dominacijom na Balkanu u ruskom stilu – podsticanjem nestabilnosti kako bi se stekla moć".

Srbi su, po njemu, na predsedničkim izborima izabrali nacionalističku vlast koja nastavlja da "prkosi" kosovskoj nezavisnosti, a izabranog predsednika Srbije Aleksandar Vučića optužuje da je obmanuo građane Srbije, jer je vodio kampanju "pod lažnom pretpostavkom" da želi da se Srbija priključi EU.

Hodžaj optužuje Srbiju i da koristi srpsku manjinu protiv kosovskih institucija i za "provociranje tenzija".

Srbiju optužuje za "agresivnu politiku" koja, kako tvrdi, odstupa od posvećenosti normalizaciji odnosa sa Kosovom, protivna je evropskim integracijama i "predstavlja novu bezbednosnu pretnju za sve na Zapadnom Balkanu".

Pripisuje Srbiji genocidnu prošlost i optužuje da se sa njom nije "adekvatno suočila".

tanjug.rs
Foto: Twitter/gazetaexpressEN, pexels.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter