Izvor:
19.04.2017 u 22:39
0

HAPPYTV EKSKLUZIVNO OTKRIVA: Da li će Kina sprečiti Treći svetski rat?

Usled stalnih geopolitičkih promena u svetu i sve napetijeg odnosa između Sjedinjenih država sa jedne strane i Severne Soreje sa druge, koja svojim svojim čestim testiranjima nuklearnog arsenala u Žutom moru ugrožava bezbednost i mir sa svojim južnim susedom Republikom Korejom pa čak i Japanom, ekskluzivno za HappyTv iznosi svoje viđenje bivši šef diplomatije SR Jugoslavije, Živadin Jovanović.

On je govorio o odnosima Kine u odnosu na ostatak sveta i interese SAD koje Severna Koreja ozbiljno ugrožava.

"Kina je velika sila, stalna članica Saveta bezbednosti i zemlja koja daje najveći doprinos ekonomskom razvoju na planeti i ima jedini interes da se sačuva mir. U tom smislu, Kina je za mirno rešavanje svih sporova uključujući i onaj u njenom najbližem susedstvu, za mirno režavanje krize između Severne i Južne Koreje", navodi Jovanović.

On je objasnio da je prošlo vreme kada je Vašington bio sudija na planeti. "Teško je očekivati da druge zemlje imaju samo zadatke u nekom konceptu koji diktira Vašington. To vreme je prošlo i živimo duboko zakoračeni u multipolarni svet, u kojem Kina igra važnu globalnu ulogu. Njoj se ne može prilaziti kao zemlji koja treba da ugađa nekoj drugoj sili. Ona mora pre svega da ugađa onome što je najvažnije čitavom čovečanstvu, to je potrebi mira, stabilnosti i razvoja".

Jovanović ne veruje da Kini trebaju neke opomene ili podsećanja sa bilo koje strane, da ona čuva mir i mirno rešavanje svih sporova uključujući korejski jer je to u intersu globalnog mira.

"Uprošćeno mišljenje je da bi Kinezi mogli da traže nešto od Trampa, ukoliko bi uspeli da "obuzdaju" Severnu Koreju. Kina, kao globalna sila, ima strateški sporazum sa Rusijom jer je pre par godina potpisala aranžmane vredne oko 400 milijardi dolara samo u oblasti gasa i njegovog dopremanja. Prema tome Kinu stavljati u neki kontekst trgovine da nekome nešto učini, kako bi za uzvrat nešto dobila, ne odgovara realnosti u svetu", objasnio je bivši ministar.

On veruje da "Zmaj sa istoka" čini ono što je u njegovom intersu, a to je u ovim uslovima u intersu čitave planete i čitavog čovečanstva. Kinezi sve čine da sačuvaju mir i stabilnost u svetu, a pre svega u njenom susedstvu. To znači da su oni faktor mirnog, kompromisnog i političkog rešavanja spora, kako između dve Koreje, tako i između eventualno Severne Koreje i drugih zemalja.

Na Kinu se ne može računati kao na nekoga ko trguje i nekome izlazi u susret da bi nešto dobila. Ona je previše samostalna i globalna da bi ulazila u sitne igre.

"Ne mogu da "svedočim" da SAD na bilo koji način pokušavaju da zavade Kineze i Ruse jer je to u sferi nagađanja i pretpostavki, ali ono što mogu da kažem je da oni imaju strateški ugovor o strateškim odnosima a da takav ugovor Kina nema sa Sjedinjenim državama", zaključio je bivši ministar diplomatije Jovanović.

HappyTv
Foto: Arhiva, Twitter/Ollissya, Twitter/BBCWorld, Twitter/ reuters

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter