Izvor:
20.04.2017 u 22:53
0

SAD I EU TRAŽE OD MAKEDONIJE: Poštujte volju naroda i odmah formirajte vladu!

SAD i Evropska unija pozvale su vlast u Makedoniji da poštuje izbornu volju naroda izraženu na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u decembru prošle godine i da bez odlaganja omoguće formiranje nove vlade i izbor predsednika parlamenta i na taj način odblokiraju demokratske procese u zemlji.

U saopštenju američkog Stejt departmenta, koje prenose makedonski mediji, navodi se da predsednik Ðorđe Ivanov uporno ignoriše i mobiliše svoje pristalice , što, kako se navodi, dodatno komplikuje političku krizu.

Američki Stejt department, kako se navodi, reagujući na kontinuiranu političku krizu prvi put pominje odgovornost glavnih aktera političke krize.

"Makedonci su izabrali parlamentarne predstavnike u decembru, što znači da postoji jasna parlamentarna većina za formiranje nove vlade. SAD ohrabruju makedonske lidere da učine sve što mogu za formiranje vlade bez odlaganja kako bi se omogućilo da država nastavi sa realizacijom reformi neophodnih za punopravno članstvo u EU, da formira vladu bez odlaganja kako bi se omogućilo da država nastavi sa reformama neophodnim za evroatlantske integracije", navodi se u saopštenju.

Političari koji pokušavaju da blokiraju formiranje vlade ugrožavaju vladavinu prava, demokratski proces i stabilnost u Makedoniji i regionu. Mi ćemo raditi sa našim evropskim partnerima da podstakne ove politicare da prestanu sa opstrukcijom, uključujući i preduzimanje odgovornosti za njihove postupke", rekao je portparol Stejt departmenta za "Glas Amerike" na makedonskom jeziku.

Predstavnik Evropske komisije, Maja Kocijanćić, juče je još jednom pozvala predsednika Ivanova da preispita svoju odluku o tome da mandat ne dodeli lideru nove parlamentarne većine Zoranu Zaevu.

" Kao što je i ranije poručivano iz EU, rezultati nedavnih parlamentarnih izbora moraju da se poštuju, da se okonča dugotrajna neizvesnost i vlada mora biti uspostavljena bez odlaganja na osnovu parlamentarne većine", rekla je Kocijančić za portal Meta.

Ona je podsetila na ranije zahteve visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije, Federike Mogerini, komesara EU Johanesa Hana i Evropskog parlamenta da Ivanov preispita svoju odluku o mandataru.

" Mi ohrabrujemo predsednika da hitno preispita svoj stav. Sada očekujemo da svi politički lideri i institucije omoguće demokratski proces, što podrazumeva izbog predsednika parlamenta bez odlaganja", rekla je Kocijančić.

Analitičar Andreja Stojkovski je, kako prenosi portal Plus info, ocenio da ova kanonada bez diplomatskih rukavica, koja dolazi iz nove američke administracije i Brisela, ukazuje na to da oni neće odustati od sprovođenje sporazuma iz Pržina pa i po cenu zavođenja mogućih sankcija pojedincima.

Stojkovski, koji član Centra za evropske strategije, poruku Stejt departmenta tumači na tri načina:

Prvo, da oni žele da vide novi pomak ili će u protivnom pojedincima biti uvedene sankcije. Kao drugo, on je naveo da se očekuje sprovođenje sporazuma iz Pržina, koji su potisali svi politički lideri, a kao treće, ističe, da je očito da Stejt department ohrabruje parlamentarnu većinu da prevaziđe blokadu i ispuni volju građana.

Inače, makedonski parlament je danas ušao u 17. dan konstitutivne sednice bez iakvih izgleda da izabere predsednika, dok su poslanici dve suprotstavljene strane, VMRO-DPMNE i SDSM duboko učvršćene na svojim startnim pozicijama.

VMRO traži raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora, a SDSM mirnu predaju vlasti.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/m__demirbas, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter