Izvor:
24.04.2017 u 23:44
0

Stručnjaci o predsedničkim izborima u Francuskoj: Pobeda Marin Le Pen bila bi ravna senzaciji!

Prvi krug francuskih predsedničkih izbora doneo je, po opštoj oceni, očekivane rezultate.

Emanuel Makron je osvojio najviše glasova, ali će svoj predsednički mandat morati da „zaradi“ pobedom and drugoplasiranom Marin Le Pen u drugom krugu koji će se održati za dve nedelje.

– Jedino iznenađenje na ovim izborima za mene predsetavlja činjenica da su agencije koje su istraživale javno menjenje zapravo pogodile redosled. Ako uopšte možemo pričati o pobednicima i gubitnicima, onda je to eventualno plasman Fransoa Filjona koji je „izvisio“ za drugi krug – kaže u razgovoru za portal HAPPYTV.RS dr. Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

Što se tiče kampanje za drugi krug, šta možemo očekivati? Hoće li se svi udružiti protiv desničarke Marin Le Pen?

– To je očekivano. Definitivno se može govoriti o referendumskoj atmosferi po sistemu: „Ili Markon ili fašisti“. Njemu su već neki poraženi kandidati otvoreno pružili podršku.

U tom slučaju na čije glasove može računati Le Penova u drugom krugu?

– Njeno biračko telo je prilično ograničenog manevarskog prostora. Odnosno, radi se o krajnjoj desnici i tu nema mnogo odlazaka u centar ili ulevo. Filjon se još nije oglasio kome će pružiti podršku, pa Le Pen može očekivati koji glas od njega, kao i od siromašnih radnika. Takođe, njena potencijalna šansa može biti mala izlaznost, ukoliko se Markonove pristalice uspavaju i pomisle kako je pobeda zagarantovana. Tu bih još dodao i, ne daj bože, nekoliko vezanih terorističkih napada koji bi Le Penovoj išli u prilog. Ali realnost je da ona teško može preći 40% glasova u drugom krugu. Njena eventualna pobeda bila bi prava senzacija.

A kako bi ste opisali Makrona, koji je na izbore izašao kao nestranačka ličnost, što svakako predstavlja novinu?

– Njegova ideja je bila da razbije tradicionalnu podelu na levicu i desnicu i u tome je uspeo, iako je iza njega stao samo njegov pokret. Međutim, na tom putu pokupio je veliki broj glasova levice i svih onih kojima je dojadilo smenjivanje dve filozofije na vlasti u poslednje tri decenije. On je deklarisani evropejac i uvek se slika pored zastava Francuske i EU. Ima podršku Nemačke, najvećeg partnera Francuske u EU i zalaže se za njeno reformisanje u cilju boljeg funkcionisanja u budućnosti. Biće zanimljivo videti kako će se završiti parlamentarni izbori u junu, jer Markon u istim još nije učestvovao.

S obzirom na to da je nov na političkoj sceni, može li se povući paralela sa nekim ovdašnjim ili svetskim političarima?

– Odmah moram reći da je Francuska politčka scena specifična i teško ju je porediti sa bilo kojom na svetu. Ali ako bih morao da ga poredim s nekim iz Srbije, onda bi to bio Saša Janković jer je nestranačka ličnost, novo lice koje uživa podršku Evrope. Poređenja sa Donaldom Trampom, po meni, nisu moguća – rekao je kraju razgovora za HAPYTV.RS Slobodan Zečević.

happytv.rs
Foto:
Twitter/washingtonpost, youtube/printscreen, Twitter/Bloomberg

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter