Izvor:
28.04.2017 u 16:54
0

MEKEJN POZIVA NA RAT: AMERIKA DA SE ANGAŽUJE NA BALKANU KAO ŠTO JE URADILA U BOSNI I NA KOSOVU!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/mekejn-01.JPG?m=1492002745

Američki kongresmen Džon Mekejn, koji je nedavno boravio na balkanskoj turneji, povodom dešavanja u Makedoniji napisao je autorski tekst za Vašington Post u kojem poziva SAD da se ponovo aktiviraju u Jugoistočnoj Evropi, tvrdeći da u suprotnom, to predstavlja bezbednosnu opasnost po Ameriku. Mekejn poziva na angažovanje Amerike na isti način na koji je to činila tokom rata u Bosni i na Kosovu. Tekst prenosimo uz izvesna skraćenja.

Ovog meseca, dok sam putovao jugoistočnom Evropom, zastao sam u Sarajevu. Stajao sam u podnožju mosta, na uglu koji je promenio svet, gde je ubica metkom ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda i izazvao ciklus nasilja i rata koji je odredio prvu polovinu 20. veka i još ima posledica na jugoistočnu Evropu.

To me je podsetilo na staru poslovicu da iako se istorija ne ponavlja, ona pravi rime. Jugoistočna Evropa, regija koja se nalazi na raskršću istorije, još jednom se suočava sa rastućim izazove. I Sjedinjene Države treba da počnu da obraćaju više pažnje na to.

Možda najviše uznemirava od svega intenzivirani napore Rusije da potvrdi svoj maligni uticaj u regionu i da spreči narode jugoistočne Evrope da se izbore za svoju budućnost. Najdramatičniji primer za to je puč u Crnoj Gori u oktobru prošle godine, organizovan da bi se zaustavio ulazak Crne Gore u NATO.
S obzirom na ove izazove, ne čudi da gde god sam stigao, čuo sam istu molbu za reafirmaciju američkog vođstva. Narodi ovog regiona su spremni i voljni da se suoče sa svojim izazovima. Ali oni ne mogu sami. I njihov partner izbora je Sjedinjene Države. Dakle, šta da radimo sada?

Prvo, Sjedinjene Države treba da se pojave. Premijer jedne jugoistočne evropske zemlje mi je rekao, ni u jednom drugom regionu sveta reči američkog lidera ne nose veću težinu kao ovde. To je razlog zašto su toliko važni održiv angažman i češće posete regionu naših visokih zvaničnika američkih ovom regionu.

Drugo, Sjedinjene Države treba da održi svoju podršku naroda jugoistočnoj Evropi u njihovom nastojanju za integraciju u evroatlantsku zajednicu kroz institucije kao što su NATO i EU. To je proces integracije koji pruža najveću nadu za mir i prosperitet u regionu. To znači da Sjedinjene Države treba da zadrži snažnu podršku SAD programima koji pomažu da se ojača vladavina prava i borba protiv korupcije, što su bitni koraci na putu ka evroatlantskim integracijama. Takođe treba da podstakne Evropsku uniju, uprkos izazovima, da bude otvorena za narode Jugoistočne Evrope koji još uvek nadaju da se pridruže.

Konačno, Sjedinjene Države moraju da podrže pravo svakog naroda u jugoistočnoj Evropi da izabere svoju budućnost bez spoljnog mešanja, bilo da ono dolazi iz agresivne Rusije koja želi da prekraja granice Evrope nasiljem ili uz pomoć teroriste koji žele da unište naš civilizaciju. Proširivanjem i produbljujem bezbednosne saradnje sa našim regionalnim saveznicima i partnerima je od suštinskog značaja.

Nakon dva svetska rata, Sjedinjene Države su posvećenost Evropi koja je celovita, slobodna i mirna. To smo radili jer generacija državnika priznaje da američka rukovodstvo od suštinske važnosti za postizanje mira i napretka u Evropi, koja je i dalje pitanje interesa naše nacionalne bezbednosti.

U prethodnih sedam decenija, pravili smo izbore i žrtve kako bi održali tu posvećenost: tokom Hladnog rata, tokom rata u Bosni i na Kosovu 90-ih godina, i danas u zemljama istočnog krila NATO. Moramo biti spremni da podržimo tu posvećenost ponovo u Jugoistočnoj Evropi, jer su lekcije iz istorije jasne: Ignorisanje ovog regiona predstavlja opasnost po nas!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/isis.jpg?m=1492864843

ISIS ĆE NAPASTI I BALKAN

Kako je Islamska država suočava sa neminovnim porazima u Mosulu i Raki, teroristi već napuštaju ta područja sa naređenjem da napadnu zapadne ciljeve, potencijalno uključujući i neke u jugoistočnoj Evropi, napisao je Mekejn.

Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter