Izvor:
03.05.2017 u 16:07
0

Tahiri preko dijaloga hoće više od priznanja Kosova: TRAŽIĆEMO I RATNU ODŠTETU OD SRBIJE!

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri rekla je da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo nastaviti na visokom nivou i ući u poslednju fazu, koja podrazumeva međusobno priznavanje, prenosi danas prištinski list "Gazeta Ekspres".

"Mislim da bi to trebalo da bude obuhvatan dijalog na visokom nivou, slično pregovorima u Beču", rekla je Tahiri u intervjuu za Radio Kosova.

Kosovski list navodi da Tahiri misli na pregovore između Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova koji su održani 2006. godine.

Kako je ministarka objasnila, dijalog Beograda i Prištine trebalo bi nastaviti na dva nivoa, pri čemu bi prvi obuhvatio pregovore o primeni dosad postignutih sporazuma.

Drugi nivo bi, prema njenim rečima, podrazumevao pripreme političkog procesa na visokom nivou koji će uvesti pregovore u treću fazu, odnosno završetak dijaloga Beogradom.

Tahiri je navela da je cilj poslednje faze pregovora – uzajamno priznavanje.

"Što se tiče priprema na ovom nivou dijaloga, uz učešće najviših državnih institucija, potrebne su konsultacije o formatu dijaloga i nivou predstavljanja, i mislim da bi to trebalo da bude najviši nivo zemlje, a da tim bude obuhvatan, slično formatu na pregovorima u Beču", rekla je ona.

Kosovska ministarka je navela i da bi kosovske institucije trebalo da odluče o nivou predstavljanja u budućnim pregovorima sa Beogradom i da obaveste posrednike u EU o formatu, ali i o temama o kojima treba razgovarati.

"Mi smo EU pre dve godine dostavili dokument sa onim što nazivamo zaključnim temama dijaloga sa Beogradom, i te teme uključuju međusobno priznavanje dve zemlje, demarkaciju granice između Kosova i Srbije, ratne odštete i nasleđe spoljnog duga bivše Jugoslavije", objasnila je Tahiri.

Ona je navela da nije određen datum nastavka dijaloga sa Beogradom, dodavši da je direktorka Odseka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajnhorst prošle nedelje posetila Kosova kako bi se s kosovskim liderima konsultovala o pripremama za buduće sastanke.

Kosovska skupština je prošlog meseca odobrila rezoluciju koja poziva vladu na prekid dijaloga sa Beogradom dok francuske vlasti ne oslobode Ramuša Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg lidera OVK, podseća kosovski list.

Tahiri je rekla da sada, nakon što su francuske vlasti prošle nedelje oslobodile Haradinaja, dijalog treba da se nastavi i da će kosovske vlasti nastaviti sa radom na primeni dosad postignutih sporazuma, navodi "Gazeta Ekspres".

tanjug.rs
Foto: pixabay, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter