Izvor:
09.05.2017 u 14:57
0

ZLOČINAC TAČI: Gde je i kako ubijao nekadašnji lider UČK, koliko je krvavih tragova ostavio za sobom

Zahvaljujući Danici Marinković, tadašnjem šefu istražne ekipe Okružnog suda u Prištini, i njenom svedočanstvu u knjizi "Sudija u ratu i miru", portal Telegraf.rs došao je u posed spiska terorističkih napada koje je UČK izvršila pod vođstvom Hašima Tačija

Sadašnji predsednik samoproglašene Republike Kosovo i nekadašnji lider terorističke organizacije “UČK“, Hašim Tači je 1992. godine prošao vojnu obuku u Albaniji i učestvovao u mnogim terorističkim napadima na Kosovu i Metohiji, zbog čega je pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora. Nikada nije ni prišao zatvoru, iako mu se na teret stavlja više od 100 zločina – navodimo jedan po jedan, iz knjige “Srbija u ratu i miru”.

Zahvaljujući Danici Marinković, tadašnjem šefu istražne ekipe Okružnog suda u Prištini, portal Telegraf.rs došao je u posed spiska terorističkih napada koje je UČK izvršila pod vođstvom Hašima Tačija. O svemu tome ona je posvedočila i u svojoj knjizi “Sudija u ratu i miru”.

TAČI BIO GLAVNI STRATEG ZLOČINA

– Sud je utvrdio da je Hašim Tači pripremao izvršenje krivičnih dela, tačnije, bio je strateg terorista za njihove akcije. On je predvodio grupu od 15 lica koja je počinila mnoge terorističke napade. Počev od 1992. godine, nakon boravka u Albaniji, gde su se vojno obučavali, pod komandom albanskih starešina i sa njihovom armijom, pripremali su se za terorizam – kaže Danica.

hašim tači

Svi su bili sa teritorije opštine Srbica, gde su formirali neprijateljko terorističko udruženje, koje je delovalo na prodručju Kosova i Metohije.

– Namera im je bila da preduzmu organizovane i koordinirane akte nasilja, inspirisane političkim motivima, sa krajnjim ciljem da se teritorija Kosova i druge oblasti naseljene Albancima otcepe od SRJ i formira zasebna država, a zatim pripoji Albaniji – objašnjava Danica.

Dodaje da su, prema njenim saznanjima, koja su potvrđena na sudu, te 1992. godine pristupili naoružavanju i u tu svrhu pribavili veću količinu oružja: automatske puške, snajpere, pištolje, municiju, ručne bombe, tromblonske mine i druga eksplozivna sredstva, raznu vojnu opremu koju su dobili od vojske Albanije.

Zatim su se redovno obučavali u rukovanju vatrenim oružjem, vežbali gađanje, održavali ilegalne sastanke, najčešće u selu Donji Prikaz.

Akte terorizma kontinuirano su izvodili na teritoriji Kosmeta, pa su vatrenim oružjem i bombama napadali objekte, vozila i pripadnike MUP-a Srbije, objekte vojske Jugoslavije i objekte gde su smeštena izbegla lica.

Ubili su četvoro, a pokušali da likvidiraju još 16 izbeglih lica posle “Oluje” iz Srpske Krajine na Kosovo i Metohiju. Povodom ovoga, izdali su 29 saopštenja sa potpisom UČK.

SPISAK NEKIH OD MNOGOBROJNIH KRVAVIH ZLOČINA

* 22. maja 1993. godine ova teroristička grupacija postavila je zasedu u grmlju pored puta na pružnom prelazu na ulasku u Glogovac. Te noći, otvorili su rafalnu paljbu na policajce treće smene PJM Glogovac, koji su se nalazili u službenom motornom vozilu. Od više desetina ispaljenih projektila smrtno su stradala dva policajca, a više njih je povređeno.

– Na osnovu izjava optuženih Besima Rame i Avni Nure, došla sam do saznanja da je teroristička grupa Hašima Tačija istu zasedu postavila na istom mestu nedelju dana ranije, ali da vozilo koje su čekali nije naišlo – priseća se sudija Marinković.

* Ista grupa je 11. februara 1996. godine bacila dve ručne bombe u spavaonicu izbeglih lica u Vučitrnu, koje na sreću nisu eksplodirale, ali su unele veliki nemir među izbeglice, od kojih su neki odmah u panici napustili Kosovo, što je bio cilj terorista.

* 22. maja 1996. godine ispod nadvožnjaka na magistralnom putu Priština-Rožaje, ovi naoružani teroristi postavili su zasedu pored puta, pa su oko 21:20 otvorili vatru na policijsko vozilo. Tom prilikom je usmrćena Dragana Nešić, a ranjen Slobodan Dudić.

* 17. juna, na magistalnom putu Kosovska Mitrovica – Peć otvorili su vatru ponovo na vozilo MUP-a. Ubijen je još jedan policajac, a drugi je teško ranjen. Ovaj napad je izveden vremenski koordinisano sa napadima drugih terorističkih grupa iste organizacije istoga dana u isto vreme na pripadnike MUP-a u Lužanu, i prethodne noći u Podujevu.

* Deset dana kasnije ova grupa je izvela teroristički napad na kasarnu vojske Jugoslavije u Vučitrnu, bacivši dve bombe koje su izazvale veliku materijalnu štetu.

hašim tači

TRN U OKU BILI SU MU IZBEGLI SRBI

* Po istoj šemi, u isto vreme, napali su iz vatrenog oružja izbeglički kamp u Glogovcu i objekte MUP-a u Podujevu i rudniku.

* 6. i 7. maja 1995. godine izvršena je teroristička akcija u izbegličkom naselju “Juniku” na tek pristigle izbeglice iz Zapadne Slavonije.

* 8. avgusta 1996. godine izvršena je teroristička akcija na izbegličko naselje u izgradnji u selu Babaloć. Postavljen je eksploziv u tri kuće koje su porušene.

* 5. avgusta na godišnjicu “Oluje” prvo su postavili eksploziv, a onda otvorili vatru na izbeglice u blizini barake “Brane” na Batlovskom jezeru.

* Mesec dana kasnije bacili su bombu na objekat u Podujevu gde su bili smešteni ovi prognani nesrećnici.

* Pred ponoć 22. septembra, izvedena je teroristička akcija u Grmiji kod Prištine, tačnije na internat nekadašnje Učiteljske škole gde su bili smešteni izgnani iz Hrvatske. Posle ovog napada, izgnani Srbi su napustili prihvatilište.

* 22. aprila 1996. godine iz automatskog oružja otvorena je vatra na restoran “Čakor” u Dečanima. Usmrtili su troje ljudi, a ranili jednu osobu. U isto vreme, izveden je teroristički napad u Štimlju, Kosovskoj Mitrovici i Peći, u kojima su dve osobe izgubile živote, a tri ranjena.

U julu 1997. godine okružni sud u Prištini je osudio Tačija u odsustvu na deset godina zatvora zbog terorizma. U februaru 1998. godine, Danica Marinković je izdala poternicu za njim. Godine 2003. raspisana poternica je proširena i radi počinjenog genocida.

Tači nikada nije odslužio ni dan zatvora. Kao predstavnik OVK bio je član pregovaračkog tima kosmetskih Albanaca tokom pregovora u Rambujeu, a ubrzo se samoproklamovao za premijera Kosova.

Pretpostavlja se da je u periodu kada je bio premijer, više političkih neistomišljenika, kosmetskih Albanaca koji su se zalagali za multietnični Kosmet likvidirano po njegovom naređenju.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Twitter/HashimThaciRKS, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter