Izvor:
10.05.2017 u 00:43
0

Obnovljen srpski kokus u SAD: Evo ko će zatupati naše interese na Kepitol hilu!

Neformalna grupa na Kapitol hilu zastupaće interese naše zemlje i u Trampovoj vlasti. Uskoro poseta Beogradu. Podržavaju pitanja od značaja za našu državu.

Kako saznajemo, u sastavu ove neformalne grupe je 26 članova, 21 iz Predstavničkog doma i petoro senatora. U prethodnom periodu kormilo su držali republikanac Ted Po, iz Teksasa, i demokrata Emanuel Kliver, iz države Misuri, i u MSP kažu da uskoro očekuju njihovu posetu Srbiji.

– Kongresnoj delegaciji mogli bi da se priključe i predstavnici poslovnih krugova iz Teksasa i Misurija, kako bi se sagledale mogućnosti jačanja saradnje sa srpskim kompanijama, posebno u oblastima energetike i poljoprivrede – najavljuju iz MSP.

Članovi srpskog kokusa načelno su spremni da podrže pitanja od značaja za našu državu, a koja su na liniji interesa SAD, i to se posebno odnosi na evropske integracije i na ostvarivanje stabilnosti Zapadnog Balkana.

Tako su pripadnici srpskog kokusa u više navrata upućivali pisma administraciji SAD u kojima su ukazivali na značaj američke podrške reformama i evropskom putu Srbije, kao i na osetljivost pojedinih pitanja, poput zahteva Kosova da se učlani u Unesko.

Bivši ambasador u Vašingtonu Ivan Vujačić, za vreme čijeg mandata je i oformljen srpski kokus 2004. godine, kaže, za "Novosti", da je do toga došlo u momentu kada se znalo da će pitanje Kosova doći na dnevni red, kao i da je cilj bio i da se poprave odnosi sa Amerikom.

– Članovi kokusa mogu da utiču na Kongres da donese određene rezolucije, ili da se, pak, spreči usvajanje onih negativnih po nas. Oni su i linija komunikacije sa američkom vladom koja je kreator politike SAD. Kongres tu politiku ne može da menja, ali članovi kokusa mogu da nađu pomoć u rešavanju otvorenih pitanja – navodi Vujačić.

Kokusi se obnavljaju sa svakim novim sazivom Kongresa i, osim onih kojima su primarni odnosi sa nekom zemljom ili narodom (azerbejdžanski, poljski, bosanski, albanski, holandski, turski, češki, danski, egipatski, norveški…), među dvesta ovih grupa postoje i one za cement, ugalj, astmu i alergije, za zaštitu životinja, bicikle, burbon, "kupujmo američki"… A isti član američkog zakonodavnog tela istovremeno može da bude u više kokusa.

NAŠA ambasada u Vašingtonu je u stalnom "radnom" kontaktu sa kancelarijama kopredsedavajućih srpskim kokusom i razrađuju se mogućnosti daljeg jačanja sastava ove grupe i njenih aktivnosti – preneto nam je iz MSP.

novosti.rs
Foto: pixabay.com, wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter