Izvor:
10.05.2017 u 01:07
0

Verovali ili ne: Skupština Srbije u blokadi zbog 325 evra!

Račun Skupštine Srbije bio je u blokadi 13 dana zbog duga od 39.989 dinara, odnosno 325 evra, pokazao je jutros zvanični sajt Narodne banke Srbije.

Jedna od tri ključne političke institucije u zemlji, koja je iz budžeta ove godine dobila 3,1 milijardi dinara, bila je u blokadi, ali ovog puta ne zbog predizborne kampanje i predsedničkih izbora, već, kako se moglo zaključiti gledajući sajt NBS-a, zbog neizmirenih obaveza od svega nekoliko stotina evra.

Da ste juče oko 11 sati, ukucali matični broj srpskog parlamenta u kategoriju "pretraživanje dužnika u prinudnoj naplati", videli biste da je račun Skupštine u blokadi 13 dana, odnosno od 26. aprila ove godine. Takve podatke je potvrdila i agencija "Cube RMS" koja se bavi analizom finansijskih podataka u srpskoj privredi.

Kako je moguće da institucija koja raspolaže sa milijardama "padne" zbog 325 evra?

Blicu je u međuvremenu iz Skupštine stigao odgovor, u kome je stajalo da je u pitanju greška.

"Kao direktni budžetski korisnik, Narodna skupština izvršenje računa vrši preko jedinstvenog računa Republike Srbije, kao i svi drugu budžetski korisnici. Uvidom u sajt NBS, u delu pretraživanja jedinstvenog registra računa po tom broju računa vidi se da naš račun ne podleže blokadi", navela je sekretar srpskog parlamenta.

Ona je dalje istakla da se na istom sajtu u kategoriji "pretraživanje dužnika u prinudnoj naplati" u 12.26 sati vidi da ne postoji blokada. I zaista, prilikom ponovog ulaska na sajt NBS, oko 14h, uočava se ne samo da Skupština nije u blokadi, nego nije ni bila u prethodne tri godine.

Kako smo obavešteni od strane NBS, do greške na sajtu je došlo prilikom izvršenja naplate dužnika iz Kragujevca, koja je omaškom vezana za matični broj Narodne skupštine – kaže generalna sekretarka parlamenta.

"Matični broj 07017715 bio je tehničkom greškom blokiran zato što je zaključak javnog izvršitelja posl. brf. I.I.-77/2017, umesto na skraćenom matičnom broju budžeta Republike Srbije evidentiran na osnovnom matičnom broju. Greška je otklonjena i pomenuti matični broj više nije u blokadi. U skladu sa odredbama Zakona o budžetskom sistemu, Evidencije blokade za direktne korisnike budžetskih sredstava se vode na skraćenom matičnom broju, izvedenom na osnovu Jedinstvenog broja korisnika javnih sredstava (JB KJS)", objasnili su u NBS.

b92.net
Foto: Twitter/Vucicevici, belami.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter