Izvor:
13.05.2017 u 17:04
0

( UŽIVO IZ AUSTRIJE) Skandal: USTAŠKO DIVLJANJE U AUSTRIJI – HRVATSKI VRH POLOŽIO VENCE BORCIMA NDH!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/blajburg%202-01.jpg?m=1494663079

Hrvatska državna delegacija, na čelu sa predsedavajućim Sabora Goranom Jandrokovićem, položila je danas vence na groblju Dobrava kod Maribora, pre nego što se uputila prema Blajburškom polju u Austriji, gde će se pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora održati centralna komemoracija ubijenim pripadnicima ustaškog pokreta.

Hina navodi da je delegacija u Sloveniji "prisustvovala molitvi i potom položila venac kod spomenika na kojem piše ''Mrtvima spomen – živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990''".

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi "veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sećaju i da se utvrdi istina".

Jer bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi", tvrdi on.

Prema natpisu na ploči, "u maju 1945. jugoslovenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 hiljada pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bekstva u Austriju".

Već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavatelji dolaze na blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konacno morali da polože oružje.

Na poljani pored austrijskog gradica Blajburga i danas će se okupiti hiljade ljudi, koji će doći da se prisete kako su njihovi preci, u danima nakon završetka Drugog svetskog rata, boreći se bežali pred partizanskim jedinicama, piše Index.hr.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/blajburg%205.jpg?m=1494664709
Decenijama je blajburško okupljanje bilo manifestacija slavljenja ustaštva, a Blajburgom se nazivala odmazda partizana koja je usledila nakon što su kolone zarobljenika prešle jugoslavensku granicu. Ispravnije bi bilo Blajburgom nazivati samo predaju, jer na tom polju u austrijskoj nedodiji nikakav zlocin nije počinjen, navodi se u tekstu.

Godinama se i pod pokroviteljstvom Sabora u Blajburgu kitilo ustaškim znacima, crnim kapama s klempavim U, maštovito kombiniranima s crnim mini suknjama, a nezaobilazni su bili u drvu izrezbareni poglavnikovi portreti, ili loše otisnute fotografije Rafaela Bobana i Jure Francetica.

No, poslednjih godina austrijska policija je pojacala kontrole i sve je manje onih koji se uspevaju na polju pojaviti kao stilizirani nacisti.
http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/blajburg4-01.jpg?m=1494664692
Prijavljeni kao crkveni skup, austrijski Zeleni i Socijaldemokrati traže zabranu.
I Pocasni blajburški vod, društvo koje organizuje majsko okupljanje, prošle godine je letkom upozorilo da je "pre, za vreme i nakon komemoracije na Blajburškom polju, zabranjeno nošenje bilo kakve odore, njenih delova ili vojnih znakova ili njenih imitacija, posebno vezanih uz vojske Sila osovine ili njenih saveznika tokom Drugog svjetskog rata". Plašili su se da ce im Austrijanci zabraniti održavanje skupa pretjeraju li s nostalgijom za nacizmom. S pravom ih je bilo strah jer su ove godine koruški Zeleni i socijaldemokratski nacelnik Blajburga pozvali na izmenu zakona i zabranu skupa, službeno prijavljenog kao crkveni skup, koji se održava na privatnom polju u vlasništvu Pocasnog blajburskog voda.
http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/blajburg3.jpg?m=1494664668
Zasad ga ne mogu zabraniti, ali zato policija kontrolše prilaze.
Prošle godine su tako pred ocima gotovo citavog hrvatskog državnog vrha razoružali vod Hrvatske vojske. Oduzeli su im puške, a ostavili cvetne vence i lampaše. Nije pomagalo uveravanje da je rec o ceremonijalnom oružju.
Austrijanci su bili neumoljivi, baš kao i Britanci decenijama ranije, zaključuje Index.hr.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter