Izvor:
13.05.2017 u 23:53
0

ZBOG VELIČANJA NACIZMA: Austrijska policija podnela prijave protiv tri Hrvata! (VIDEO)

Austrijska policija je podnela je danas prijave protiv tri učesnika komemoracije u Blajburgu zbog veličanja nacizma.

Portparol policije u pokrajini Koruška Rajner Dionisio rekao je agenciji APA da je skup protekao mirno, ali da je podneti tri prijave zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma.

Dioniso je potvrdio da je oko 100 autobusa iz Hrvatske i 50 iz Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja Evrope dovezlo učesnike na ovaj skup.

Istovremeno je kazao da je ove godine definitivno bilo manje učesnika nego na prošloj komemoraciji.

Što se prijava tiče jedna je podneta protiv jednog 68-ogodišnjeg Hrvata koji je, prema svedocima, pozdravljao hitlerovskim pozdravom.

Prijava je podneta i protiv jednog 55-ogodišnjeg Hrvata kojeg je prijavio pripadnik obezbeđenja zbog nacističkog pozdrava.

Protiv jednog Hrvata podneta je prijava zato što je na rukama imao istetovirane kukaste krstove.

U Austriji zakon o zabrani veličanja Trećeg rajha zabranjuje nacističke simbole, u koje spadaju kukasti krst, nacistički pozdrav, kao i drugi simboli koje koriste neonacisti.

Međutim taj zakon ne zabranjuje ustaške simbole zbog čega do sada nisu podnošene prijave protiv učesnika koji su nosili ustaška obeležja.

Srpska zajednica u Austriji, kao i antifašističke organiazcije ove zemlje tražile su od austrijskih vlasti da u zakon unesu i zabranu korišćenja ustaškim simbola.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter