Izvor:
15.05.2017 u 19:28
0

DAČIĆ: POTEŽICA JE ŽIVEO ZA IDEJE!

U Ministarstvu spoljnih poslova danas je održana komemoracija preminulom srpskom ambasadoru u Libiji, Oliveru Potežici, za koga je šef diplomatije Ivica Dačić rekao da je bio čovek koji nije živeo od ideologija, već je bio od onih ljudi koji žive za ideje.
– Na stotine autorskih tekstova i desetine knjiga nije mogao da ispiše neko ko nema takve životne prioritete i vrednosti. Njegova jedina ideologija bila je država i u svom radu vodio se državnim interesima – rekao je Dačić.
On je naveo da je za šefove država bio u pravom smislu njegova ekselencija gospodin Oliver Potežica, a za obične ljude bio je čovek koji je plenio svojom toplinom i ljudskošću.
– U toj neposrednosti i neformalnosti u komunikaciji bio je i ključ njegovog uspešnog vođenja kolektiva naših ambasada u kojima je službovao. Kao šef umeo je da posveti pažnju i razume poslovne, porodične i lične probleme kolega, a to može samo onaj ko, pre svega, istinski voli ljude i ima dovoljno iskustva, mudrosti i samopouzdanja – istakao je Dačić.
Minstar je rekao da je Oliver Potežica bio ambasador u Libiji pre, tokom i posle svrgavanja Gadafija, organizator evakuacije srpskih državljana iz Libije, kao i ambasador u Jordanu i Palestini u vremenu kada ratni događaji na prostorima bivše SFRJ i u Bosni etiketiraju sve srpsko u tom delu sveta.


Dačić je naglasio da su to bili izazovi njegovih diplomatskih misija, a udara je bilo mnogo više.
– Ako se uslovno složimo da je izazov objektivan problem koji je potrebno rešavati, a udar isto tako problem, ali onaj koji je po pravilu nečasno obojen, bespotreban i uzrokovan ili tačnije konstruisan, spinovan i indukovan sumnjivim motivima, onda je ambasador Oliver Potežica bio svojevrstan rekorder ne samo po broju službovanja u zemljama koje se po klasifikaciji UN smatraju teškim destinacijama, već i po silini ataka kojima je bio izložen znatnim delom svoje karijere, a koji su kulminirali prilikom tragičnog stradanja njegovih saradnika Slađane Stanković i Jovice Stepića u januaru 2016. godine – rekao je Dačić.
Ministar je naglasio da će Potežica biti upamćen po svom britkom umu, profesionalizmu i neumornoj stvaralačkoj energiji.
Okupljenima se obratio i bliski saradnik i prijatelj preminulog ambasadora, Savo Marić, rekavši da je Oliver bio jedinstven čovek, diplomata i prijatelj.
Ambasador Potežica podlegao je prošle nedelje povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, gde se nalazio na službenom putu po nalogu Ministartva.
Potežica je bio zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji.

Izvor: Tanjug

Foto: Twitter/InSerbia News, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter