Izvor:
17.05.2017 u 22:45
0

Vladislav Jovanović za HappyTv: DA TRAŽIMO OBJAŠNJENJE I IZVINJENJE ZA RAČAK, KLARK, OLBRAJT I VOKER RATNI LEŠINARI KOJI JURE ZA DOBITKOM!

Ekskluzivno za HappyTv portal, Vadislav Jovanović bivši ambasador Jugoslavije i ministar inostranih poslova u Vladi Republike Srbije komentarisao je dešavanja sa jučerašnje sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, i suprotstavljene stavove SAD i zapada sa jedne, i Rusije sa druge strane.

– Mi trpimo štetne posledice ranije odluke ranijih vlasti da ptanje budućnosti Kosova izvedemo iz Saveta bezbednosti i prenesemo u EU. To je bitno oslabilo naš položaj, jer se sami nalazimo naspram Albanaca EU i Sjedinjenih Država, i tu nikako ne možemo izboriti neko pravedno rešenje. To je bila katastrofalna greška, ako je uopšte bila greška ondašnjeg rukovodstva i sada zašto novo rukovodstvo nije pokušalo da se iz toga izvuče, i da stvari vrati u SB UN, gde smo u boljoj situaciji, to ne znam – rekao je Jovanović.

On je dodao da sadašnji izveštaji i diskusije u Saveteu bezbednosti, nisu od one važnosti i one jačine, kao što su bili dok se EU nije nametnula kao glavni sagovornik u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova.

Dijalog Beograda i Prištine je već mesecima u ćorsokaku i to je deo pritiska na Srbiju, u očekivanju da ona dalje omekša svoje stavove, prema glavnom cilju Kosova i njegovih sponzora, a to je da se Srbija što pre dovede do tačke kada će joj priznanje tzv. Nezavisne države Kosovo biti nešto, što će ona morati da uradi , ali se nadam da će naša vlast to prozreti – objasnio je on.

Bivši ambasador je naglasio da albanska vlast ništa ne može da uradi sama i da je sve usaglašeno sa njihovim zapadnim zaštitnicima i da je sve moraloda bude usaglašavano sa Vašingtonom i Briselom, koji se drže po strani kako bi to izgledalo kao lokalni rivalitet, Srbija – Kosovo.

„Vilijam Voker je sa američke strane nametnut OEBS-u da bude šef te posmatračke misije. Bio je veoma kompromitovana ličnost – operativac koji je dosta radio po Latinskoj Americi. Očigledno je da su SAD tada imale neograničen uticaj na tu organizaciju ida su joj određivale šta da radi i taj čovek je proizveo razlog za agresiju NATO i zato je i poslat na Kosovo. Imao je veoma nekonstruktivno i provokativnu ulogu i on je to odradio na sjajan način jednog tajnog operativca CIA-e“, naveo je Jovanović i dodao da sada mi treba da insistiramo na onoj odgovornosti SAD i OEBS-a u vezi bombardovanja, što su ćutke posmatrali ne intervenišući i prihvatili Vokerovu ocenu o Račku. Morali su posumnjati u to, a kada je dokazano da to nije tačno, morali su da daju neko objašnjenje i izvinjenje, kao i da prihvate svoj deo odgovornosti. Mi treba da to tražimo naknadno, iako verovatno to neće imati nekog efekta. To bi samo našu poziciju učinilo manje ranjivom, jer bismo prešli iz defanzive u ofanzivu, i to ne izazivačku i provokativnu već naslonjenu na međunarodno pravo.

– Važno je da to naš položaj pojačava i pomaže nam da izađemo iz sadašnjeg pasivnog položaja u koji su nas gurnuli i koji eksploatišu. Bivši general Vesli Klark, Madlen Olbrajt, državna sekretarka i slični njima su "maroderi" ili "lešinari" koji idu za svojim ratnim dobitkom u ono što su investirali: a to je kršenje Međunarodnog prava i povelje OUN i da nezakonito otimaju deo zemlje od Srbije pa to žele da sada kapitališu. Albanci, EU, Amerika i NATO čine jedan blok u odnosu na Srbiju, koji treba da ojača pritisak na Srbiju da odustane od svoga prava i pristane na gubitak teritorije koji je i zasluživala – zaključio je nekadašnji ambasador Vladislav Jovanović.

HappyTv
Foto: YouTube Printscreen/Balkan chess, Twitter/yumreza

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter