Izvor:
18.05.2017 u 17:09
0

ZAPAD ĆE NAPRAVITI VLADE I NA KOSOVU I U MAKEDONIJI: Šokantne tvrdnje albasnkog analitičara

Ključnu ulogu u formiranju predizbornih koalicija na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu je mao Zapad, kaže politikolog Nedžmedin Spahiju i ističe da su očito strane podeljene na one koji su učestvovale u ratu i one koje to nisu, dok pokret Sammoopredeljenje, koji čine mladi ljudi, ide samostalno
Spahiju za beogradsku redakciju agencije Sputnjik da je uloga Zapada u tome krucijalna, te podseća da je to bio slučaj i u bivšoj vladi, koja je bila proizvod Nemačke i Amerike.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/zaev3.jpg?m=1493993205
"Bez njih to nije moglo da se uradi", naveo je.
Sto se Srba na KiM tiče, Spahiju kaže da se na Srbe vrši dvostruka presija – Beograda i iz zapadnih ambasada, te da misli da su Srbi planirali da idu sa najmanje četiri liste na ove izbore.
Spahiju ne isključuje mogućnost da će pokret Samoopredeljenje odlučiti ko će biti na vlasti na Kosovu nakon izbora koji će biti održani 11. juna.
"Mislim, koja koalicija… Ali pre verujem da će na to najviše uticaja imati zapadne ambasade. Oni mogu i da spoje i da razdvoje političke subjekte, kako misle da je nabolje. Srbi moraju da budu deo vlasti, bez obzira na to ko bude na čelu vlade", rekao je.
http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/haradinaj-vrata.jpg?m=1484230570
Upitan kako će lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj nastaviti dijalog sa Beogradom u Briselu, s obzirom na to da je bio precizan rekavši da taj dijalog ne treba nastavljati, Spahju kaže:
" Ako Haradinaj bude na čelu vlade, pregovore će morati da nastavi jer je to u interesu Kosova, kao i Srbije i regiona. Bez obzira na sve, mislim da će se, u tom slučaju, ti razgovori odvijati mnogo lakše i odlučnije, i ono što se bude dogovorilo biće i sprovedeno. To je, možda, još jedan od razloga da Zapad podrži ovu koaliciju na čelu sa Haradinajem, jer u tom slučaju ne bi niko protestovao zbog onog što je dogovoreno. Ako bi koalicija oko Ise Mustafe kojim slučajem vodila novu vladu, bilo bi dogovora u Briselu, ali ne i sprovođenja na terenu".
Na ponovljeno pitanje kako će Haradinaj da ide u Brisel, ako je protiv dijaloga, Spahiju navodi da ne veruje da su "kosovski političari toliko dosledni da se drže izgovorenog".
" Naći će, sasvim sigurno, opravdanje da promene stav. A drugo, neće ni smeti da prekine nešto na čemu insistira Zapad", uverava Spahiju.
O tzv. "velikoj Albaniji", pitanju koje ovih dana ponovo zaokuplja ovdašnju i svedsku javnost, Spahiju kaže da ta priča ne zanima nikoga u Albaniji, a i na Kosovu je takvih sve manje.
" Iskreno, ta priča pre svega ne zanima nikoga u Albaniji, u njihovoj javnosti. I na Kosovu je sve manje onih koje ta priča zanima. Jedini koji iskreno u to veruje je Musliju. Kosovo je ''stvorenje'' Zapada. Bez NATO intervencije i bez Zapada ne bi postojalo i ne bi bilo nezavisno. Ovo što sada albanski političari govore je ucena Zapadu – ako nas ne podržite na vlasti, mi ćemo da uništimo vaš projekat – nezavisno Kosovo. To izgleda suludo, ali to je činjenica", ponovio je Spahiju.
http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/Vilijam%20Voker.jpg?m=1494317463
Govoreću o nekadašnjem šefu OEBS-ove misije na KiM tokom sukoba Vilijamu Vokeru, Spahiju kaže da je reč "samo o jedanom penzioneru koji želi da bude ponovo interesantan kao što je to bio u nekom periodu, koji traži pažnju…"
Na konstataciju da je Amerika više puta upozorila albanske lidere da „paze koja imena stavljaju na izborne liste", Spahiju kaže da je to u kotntekstu Specijalnog tribunala koji se očekuje da proradi.
"Tu se, naravno, očekuje da se ''oštete'' neke stranke čiji su lideri proizašli iz rata. Ko će sve biti ''prozvan'' od Specijalnog suda znaćemo kad taj sud proradi. Videćemo kako zapadne ambasade na Kosovu razmišljaju posle izbora, da li misle da će lakše slati u Hag ljude koji su na vlasti ili ljude koji su u opoziciji. Postoji teorija da ako su u vlasti, neće zbog hapšenja pojedinca organizovati proteste i nemire, što bi se desilo da su u opoziciji", zaključio je Spahiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter