Izvor:
18.05.2017 u 20:54
0

Američki ambasador: SRBIJA JE U 1990. GODINI, A TRAMP NIJE „SRBIN“ VEĆ AMERIKANAC!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/kajl-skot.jpg?m=1468324172

Balkan se smatra regionom koji ima problema, čak se može reći da se naš region suočava sa najtežim izazovom od ''90-ih godina", izjavio je danas ambasador SAD Kajl Skat.
On je, kao gost predavač na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost Fakulteta Union, na temu "Srbija i SAD – saradnja i perspektive", rekao da je video retoriku u našim tabloidima, te "Tramp je Srbin", te "Tramp nije Srbin", a podvlači da je, u stvari, Donald Tramp američki predsednik i predstavlja američke interese, koji su na Balkanu ostali isti.
Spoljna politika jedne zemlje nije bazirana na ličnosti predsednika, nego na interesima zemlje, a interesi SAD nisu se promenili u ovom delu sveta, pa ni politika nove administracije SAD prema Srbiji neće biti mnogo drugačija od politike bivših, na žalost onih koji su očekivali da će biti neke velike promene, rekao je američki diplomata.
"Mislim da je to normalno. Naši interesi nisu se promenili od kada smo promenili predsednika, i ne predviđam nikakve dramatične promene u našoj spoljnoj politici. Jer, nisu se oni promenili zbog toga što drugi čovek sedi u Beloj kući, iako je predsednik Tramp intresantna figura, veoma kontroverzna nekada. U stvari, on predstavlja interes naše zemlje i to se neće promeniti", rekao je Skat.

http://images.happytv.tv/var/resizes/tramp-tri.jpg?m=1486669598
Prema njegovim rečima, Balkan nije bio pitanje u izbornoj kampanji u SAD, jer ne spada u "krizna" spoljnopolitička pitanja, mada se smatra regionom koji ima problema.
Američki ambasador je dodao da u celoj izbornoj kampanji u SAD nije čuo ni Donalda Trampa, ni Hilari Klinton da su bilo šta rekli za Balkan i to je, ocenjuje – dobro.
"Hvala bogu, jer, spoljnopolitička pitanja u izbornoj kampanji su samo ona koja su u krizi. Pitanje Sirije, našeg odnosa sa Kinom, sada kada tako brzo raste, pitanja tako osetljivih stvari. Zato Balkan nije bio pitanje izborne kampanje u SAD", kaže Skat.
To znači, podvlači Skat, da SAD hoće balkanski region, koji ide dalje u demokratsku tranziciju, pomirenje među zemljama i nastavlja pristup EU.
"To je naša politika, koja se nije promenila. Mi još uvek priznajemo Kosovo kao nezavisnu zemlju, ne očekujem to da će se promeniti. Nismo mi jedini, 110 zemalja ga je priznalo kao nezavisnu. Takođe, vidimo BiH kao najnestabilniju zemlju u regionu i gde je jedinstvo zemlje, koje bi sprečilo etnički konflikt, najvažnije", kaže ambasador SAD.
Američki ambasador je istakao da je već 35 godina u diplomatskoj službi, te da je došao kada je predsednik bio Džimi Karter.
"Posle njega bio je Ronald Regan, pa od njega natrag na demokrate, pa republikanci, pa demokrate, pa sada opet republikanci. I uvek, naša spoljna politika bila je bazirna na interesima zemlje. Nije čudo da se naša politika na Balkanu nije menjala", rekao je Skat.
Ističe da SAD gledaju i susede Srbije i vide da su Hrvatska, Albanija, Slovenija, Mađarska, Bugarska, Rumunija i, skoro, Crna Gora saveznici SAD u NATO i to, ocenjuje, za SAD mnogo znači.
"Mi smo po ugovoru sa našim partnerima u NATO obavezni da ih zaštitimo, ako im preti neka opasnost. Isto su oni to obećali nama", kaže Skat.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter