Izvor:
19.05.2017 u 19:41
0

Kocijančić: Zapadni Balkan je prioritet za EU!

Iz Brisela poručuju da je Zapadni Balkan prioritet za EU i da Unija radi zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi sve zemlje regiona podržala na njihovom evropskom putu.

Iznenadno i gotovo istovremneo rešavanje političkih kriza u Albaniji Makedoniji u Evropskoj komisiji vide upravo kao rezultat takovog zajedničkog angažmana:

”Ja to ne bih nazvala čudom. U pitanju je rezultat napornog rada i političke volje. Kada govorite o Zapadnom Balknau govorite o regionu koji ima EU perspektivu i gde je EU snažno angažovana. Nastavićemo da podržavamo i Albaniju i Makedoniji, ali i ceo region”, poručila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Činjenica je da su se u regionu Zapadnog Balkan u poslednjih dana naizgled odblokirale dve velike političke krize.

U Makedoniji je posle višemesečnog "ćorsokaka”, kada je u pitanju formiranje nove vlade predsednik Ðorđe Ivanov doneo odluku da madat za sastav vlade dodeli lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu.

U Albaniji su političke partije opozicije postigle su sporazum za strankama na vlasti i odustale od bojkota predstojećih parlamentarnih izbora u zemlji.

Iako su obe krize trajale dugo i pretile da preliju nestabilnost na region, ali i šire, samo u roku od par dana od ukopanih pozicija i gorovo nerešive situacije došlo je do dogovora vlasti i opozicije i naizgled presecanja političkog Gordijevog čvora. Poznavaoci političkih prilika u regionu ovakav rasplet situacije na Zapadnom Balkanu ocenjuju kao ”nestvaran” pri čemu vodeću ulogu u pritisku na Tiranu, ali i Skolje, pripisuju SAD.

”Govorimo o zemlji koja je kandidat za članstvo u EU. EU je vrlo angažovana u Albaniji zajedno sa ostatkom međunarodne zajednice” poručila je Kocijančić odbacujući optužbe da su SAD imale više uticaja na rešavanje bojkota predstojećih parlamentarnih izbora u Albaniji.

Kocjančić je podsetila da je šefice EU Federika Mogerini sledeće nedelje organizovala sastanak sa premijerima zapadnobalknaske šetorke u Briselu na kome bi trebalo da se ponovo razmotri situacija u regionu i budući koraci.

”Za nas je to prioritet na kome nastojim da budemo snažno angažovani”, rekla je Kocijančić novinarima na redovnom brifingu.

Ona nije mogla da odgovori na pitanje ko će na neformalnoj večeri zapadnobalknskih premijera predstavljati Makedoniju obzirom da budući premijer Zoran Zaev još nije stupio na dužnost, a dosadašnji premijer Nikola Gruevski je u ostavci. Spisak onih koji će biti prisutni na radnoj večeri kod Federike Mogerini 24. maja biće poznat sledeće nedelje, kažu u Briselu.

tanjug.rs
Foto: Twitter/m__demirbas, pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter