Izvor:
21.05.2017 u 02:50
0

Posledice „Bregzita“: Nemačka otežava proširenje EU!

Evropske integracije Srbije sve su na dužem štapu. Nemačka, kao vodeća zemlja EU, čvrsta je u stavu da proširenje, u svetlu "bregzita" i drugih političkih izazova, treba na duži period gurnuti na marginu i fokusirati se na stabilizaciju i jačanje Unije.

Izvori našeg lista, bliski vrhu nemačke vlasti, otkrivaju da je tema proširenja EU, pa i pridruživanja Srbije, na samom dnu liste prioriteta. Prema našim informacijama, pregovori ni u jednom trenutku neće biti obustavljeni, niti će biti objavljeno da Evropa stopira prijem novih članica, ali se nazire scenario po kojem će se sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja odugovlačiti koliko god je moguće.

Tome u prilog govori i nedavna izjava Federike Mogerini za italijanski list "Stampa", da je sigurna da posle odlaska Velike Britanije, Unija neće ostati na 27 članica, ali da je put za Srbiju i druge zemlje Balkana i dalje dug i naporan i ne uvek pravolinijski.

Osim političke situacije u Evropi, značajna kočnica u pridruživanju Srbije ostaće i pitanje Kosova, jer su pregovori Beograda i Prištine trenutno u blokadi, a "normalizacija odnosa" koja se navodi kao cilj dijaloga se ne nazire, niti je još uvek jasno šta bi taj pojam trebalo da podrazumeva. Još nije jasno ni kada će i na koji način Srbija pristupiti najavljenoj promeni Ustava, koja je takođe nužan korak na evropskom putu. Prema planu, trebalo je do kraja ove godine usvojiti izmene koje se tiču pravosuđa, ali šanse da će taj rok biti poštovan sve su manje.

Ipak, na tehničkom nivou stvari će se, prema ovom scenariju, uglavnom odvijati kao i od sada – EU će pomagati Srbiji oko usklađivanja propisa i ostalih obaveza iz pregovaračke platforme, sa ciljem da naša zemlja kada i ako se stvore politički uslovi bude spremna za ulazak u Uniju. Srbija će dobiti i pomoć oko izbegličke krize, posebno zato što se u narednom periodu očekuje drugi veliki talas migranata iz Afrike.

U EU su, prema našim izvorima, svesni da ovakav pristup integraciji zemalja iz ovog regiona otvra prostor za veće prisustvo Rusije, pre svega u Srbiji, ali i na celom Balkanu. Berlinu je, međutim, prioritet da pokuša da sa Francuskom učvrsti temelje EU i uspostavi novi dijalog sa Moskvom.

Radna grupa za proširenje EU (KOELA) raspravljala je juče na redovnom zasedanju ponovo o Srbiji. Najviše primedaba izneto je na rad pravosuđa i stanje u medijima. Insistira se i na većem stepenu ljudskih prava. Korupcija i organizovani kriminal takođe su bili na dnevnom redu. Sada se očekuje stav o tome da li će u junu biti otvorena nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom. Na stolu su tri oblasti – 7 (zaštita prava intelektualne svojine), 29 (carinska unija) i 30 (spoljni odnosi).

novosti.rs
Foto: pixabay.com, Twitter/market4justice

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter