Izvor:
21.05.2017 u 17:27
0

Oliver Ivanović ogorčen: Šest srpskih lista je veoma loša stvar!

Lider građanske inicijative SDP Oliver Ivanović smatra da je izuzetno loše što Srbi na vanredne parlamentarne izbore 11. juna na Kosovu i Metohiji, izlaze sa šest lista, i upozorava da razjedinjenost ide na ruku srpskih neprijatelja.

"Kao da se ljudi ustručavaju da objedine ono malo ljudskih resursa koje imamo kako bismo napravili jaku listu, nastojeći da svako bude petao na svom bunjištu", rekao je Ivanović u intervjuu za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, biračko telo Srba na KiM, prema biračkim spiskovima, čini između 100.000 i 110.000, od čega na izbore izađe najviše 30.000 što, kako navodi, kad se podeli na više lista znači da se dobiju osobe koje su izabrane, ali sa vrlo malim brojem glasova i time malom političkom težinom.

"A nama predstoji težak život, teška borba da za Srbe obezbedimo mir i stabilnost. To ne mogu slabi političari, ne mogu ni samo mladi, koji nose energiju, ali potrebno je i da imaju ljude sa jasnom vizijom i iskustvom. To ih sprečava da naprave greške, a u politici na Kosovu greške mogu biti katastrofalne", upozorio je Ivanović.

Upitan hoće li biti "Tačijevih i Haradinajevih Srba", on je rekao da ne voli takvu kategorizaciju i poručio da je Srbi ne smeju nikad da zaborave gde je njihov centar i glavni grad, kao i ko je insitucija s kojom "obavezno moraju" da se dogovovaraju, a to je Vlada Srbije.

"Zato treba osposobiti ljude da samostalno odlučuju i nakon selekcije i obuke učiniti od njih predstavnike Srba koji ni pod kojim uslovima neće dozvoliti da budu Tačijevi, ili Haradinajevi, ili bilo čiji drugi. Oni moraju biti srpskog naroda", rekao je Ivanović.

Na pitanje hoće li se na bilo koji način angažovati na izborima s obzirom na to da nije na Listi Srpska, Ivanović je rekao da ne smatra da je on kao pojedinac bitan već da je važna čitava opcija SDP.

"Ona ne sme da bude ignorisana i gurnuta u stranu. Ako se to dogodi, znači da neko ne želi da mi damo doprinos. Da li ćemo mi imati kakvo konkretno angažovanje, još ne znam. Za nas je najvažnije da glasamo za najbolje što u ovom trenutku imamo, ali teško da ćemo dobiti najbolje kad smo ovako pocepani na veliki broj lista, što je još gore, suprotstavljeni. Mala razjedinjenost ovde se lako rešava, dole je to vrlo opasan sukob koji ide u korist svim našim neprijateljima", rekao je Ivanović.

Govoreći o tome da su procene da najveće šanse na izborima ima koalicija okupljena oko bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja, kojeg Srbija potražuje za ratne zločine i o tome šta bi za Srbe značilo ako bi on postao kosovski premijer, Ivanović podseća da je Haradinaj na čelu partije koja je duga po snazi u toj koaliciji, a da će prvi čovek te koalicije biti Kadri Veselji.

"Oni su istakli Haradinaja kao kandidata te vladajuće koalicije, ali zamršena je struktura. Prvi cilj im je osvajanje mesto predsednika skupštine. Zato su napravili spoj partija koje se međusobno nisu baš mnogo volele. Za Haradinaja nisam sto odsto siguran, a ako bude, biće prilično neugodno komunicirati sa njim. Ali jedno moramo da znamo: mi njima ne možemo birati predstavnike", rekao je Ivanović.

On je, međutim, ocenio da "ko god da je predstavnik, s njim se nekako mora".

"Da li ćemo se rukovati u rukavicama ili bez njih, to je pitanje tehnike, ali je u svakom slučaju neminovno da moramo komunicirati sa onim ko bude izabran za premijera", poručio je Ivanović.

Osvrnuo se i na Haradinajeve pretnje da neće biti ništa od formiranja Zajednice sprskih opština, niti Srbije na Kosovu, rekavši da Haradinaj, u sklopu predizborne retorike, sad to "mora" da govori.

"Bitno je da znamo da Haradinaj neće biti tako slobodan da deluje u skladu sa ovim što je obećao u predizbornoj kampanji. ZSO je obaveza i tu druge nema. Ja lično imam teoriju da ne treba da čekamo, jer oni nikada dobrovoljno to neće uraditi. A čekati da se američki ambasador doseti i naredi im da formiraju Zajednicu može da potraje. Traje već tri i po godine – pa dovoljno smo čekali", smatra Ivanović.

Objašnjavajući izjavu da Srbi sami treba da krenu u formiranje ZSO, Ivanović je rekao da ne treba provocirati neku tešku reakciju Briselu, pa i Prištine time što bi se zalazilo u sitne detalje ovlašećenja ZSO.

"Ali ono što nesumnjivo imamo to je da zajednica ima svoje organe. Konstituisati organe, makar ih zvali i privremeni", rekao je Ivanović.

O spekulacija o mogućoj "trgovini" – Vojska Kosova u zamenu za ZSO, Ivanović kaže da je to vrlo loša kalkulacija nekog neukog političara iz Prištine, ocenjujući da to nije baš realno.

On je dodao da je SDP uvek otvoren za saradnju i da promoviše jednu stvar – ko god da je vlada u Beogradu, za nas je jedini sagovornik po strateškim pitanjima.

tanjug.rs
foto: pixabay.com, Facebook/Milena Ivanovic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter