Izvor:
28.04.2016 u 00:28
0

ISHOD IZBORA U SAD BEZ UTICAJA na promenu spoljne politike prema BALKANU

Sjedinjene Američke Države neće promeniti kurs svoje spoljne politika, bez obzira na ishod predsedničkih izbora u SAD, uvereni su sagovornici koji se ujedno slažu da se u slučaju pobede demokratskog kandidata Hilari Klinton očekuje angažovaniji pristup spoljnoj politici, gde Balkan ima svoje mesto.

U Americi su u toku unutarstranački preliminarni izbori, a vodeći pretendenti na nominaciju Republikanske i Demokratske stranke na izborima za predsednika SAD su Donald Tramp i Hilari Klinton.

"Mislim da neće doći do bitnih promena, s obzirom da postoji kontinuitet politike SAD prema Evropi i ovom regionu", rekao je potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda uoči debate o američkim predsedničkim izborima, održane danas u Beogradu.

On smatra da je nedavna poseta predsednika SAD Baraka Obame Londonu i Hanoveru snažna poruka da je svetu potrebna jaka Evropa.

"U tom pogledu činjenica da Srbija napreduje ka Evropskoj uniji jeste temelj te američke politike. Odnosno – mi smo deo evropskog kontinenta, idemo u pravcu gde su druge zemlje išle pre nas i Amerika podržava tu politiku evrointegracija", ističe Vejvoda.

On ocenjuje da će takva politika biti nastavljena, a možda i pojačana u smislu da SAD pomognu Evropi da se ovaj proces integracija ubrza.

Američki novinari Kolin Vudard i Suel Čen ocenili su na skupu da spoljna politika nije tema unutarpartijskih izbora, osim kada se tiče direktno ugrožavanja američkih interesa.

"Ne znamo tačno šta će američki kandidati uraditi, ali može se reći da je najverovatniji scenario pobeda Hilari Klinton na izborima za predsednika SAD", rekao je u izjavi Vudard, jedan od kandidata za Pulicerovu nagradu 2016. godine.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/CBSNews

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter