Izvor:
24.05.2017 u 18:47
0

Albanska stranka potvrdila: TIRANSKA PLATFORMA IPAK U PROGRAMU MAKEDONSKE VLADE!

Ali Ahmeti, lider najuticajnije albanske partije u Makedoniji DUI, kaže da politička platforma koju su potpisali predstavnici te i još dve albanske partije, Besa i RP/DPA, neće biti u potpunosti uključena u program nove vlade iz, kako je rekao, više realnih razloga.

Ahmeti je za makedonski portal „Telegraf“ rekao da će iz tog dokumenta u vladin programi ući samo najvažniji aspekti koji se tiču reformskih prioriteta.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/VELIKA%20ALBANIJA-01.jpg?m=1492765637

„U ovom trenutku je važno da Makedonija počne da napreduje ka EU i NATO-u, što je pre moguće, da bude stabilna i da ima pozitivan uticaj u regionu“, izjavio je Ahmeti.
On je dodao i da će svi aspekti platforme biti otvoreni za debatu i neće biti nikakva tajna budući da taj dokument ne predstavlja pretnju za Makedoniju.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/zaev3.jpg?m=1493993205

Albanska platforma, koja je nazvana „tiranskom deklaracijom“, jer je sačinjena uz posredovanje albanskog premijera Edija Rame, bila je glavni kamen spoticanja za predsednika Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade dodeli lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu formirao pomoći tri albanske partije, potpisnice te platforme.

Najsporniji deo tog dokumenta je to što Albanci traže da albanski jezik bude priznat kao drugi zvanični jezik, pored makedonskog, što je za Ivanova bilo neprihvatljivo.

Ivanov takođe smatra da su taj i drugi albanski zahtevi štetni za jedinstvo Makedonije njen suverenitet i teritorijalni integritet. NJegova osnovna zamerka je bila i ta što je „albanska platforma“ napravljena u Tirani.

Sputnik

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter