Izvor:
03.06.2017 u 00:11
0

NIKOLIĆ PREDAO ZAHTEV ZA PENZIJU!

Bivši šef države prelazi na novu funkciju. Pripreme za rad Nacionalnog saveta.

BIVŠI predsednik Tomislav Nikolić najverovatnije će u ponedeljak početi s radom u Nacionalnom savetu za saradnju sa Rusijom i Kinom, a zahtev za penzionisanje podneo je u četvrtak.

Odlazeći šef se i u četvrtak bavio formiranjem Saveta u kom najverovatnije neće imati zamenika, a sedište ovog tela trebalo bi da bude u Vasinoj ulici u Beogradu.

Vlada je ovaj savet osnovala pre dve nedelje, a Nikolić će biti direktor kancelarije Saveta, čiji mandat traje pet godina. Uredbom je predviđeno da može da ima zamenika, kao i pomoćnike. Pošto ide u penziju, on će ovu funkciju, kako je i sam rekao, obavljati bez nadoknade.

Obezbeđenje mu, kao bivšem predsedniku, svakako sleduje tokom godinu dana od prestanka mandata, mada može da zatraži i da ga nema, kao što je to svojevremeno učinio Mirko Cvetković, kada mu je prestala funkcija predsednika Vlade.

Prema Zakonu o predsedniku, šef države kome je prestao mandat ima pravo na počasni naziv "bivši predsednik Republike", pravo da prisustvuje državnim svečanostima u skladu s protokolom i pravo na diplomatski pasoš.

Taj zakon takođe predviđa da ako se bivši predsednik penzioniše, a njegova penzija bude manja od 80 odsto plate predsednika Republike, on ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu razlike između 80 odsto plate predsednika Republike i penzije koju prima.

Novosti
Foto: Facebook/predsednik.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter