Izvor:
03.06.2017 u 04:02
0

Tači ne prestaje da provocira: ZBOG SRBIJE KRIZA NA BALKANU NIJE ZAVRŠENA!

Predsednik Kosova Hašim Tači kaže da kriza u regionu i dalje postoji i kao uzrok problema vidi Srbiju koja, kako je rekao, još nije prošla "kroz denacifikaciju svoje politike i 'demiloševićizaciju'".

"Srbija i dalje ostaje pitanje za region, jer još nije prošla kroz denacifikaciju svoje politike i 'demiloševićizaciju'. I zbog toga ostaje uzrok problema i izaziva tenzije u svim susednim zemljama od Hrvatske, Republike Srpske u BiH, Kosova, Crne Gore i Makedonije. Zato je važna stalna pozornost EU, NATO-a i SAD-a. Danas je Srbija postala lokacija za ruske vojne baze, ruske migove”, rekao je Tači u intervjuu za N1.

Novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom polaganja zakletve rekao je da Kosovo ostaje deo Srbije. Tači je ponovio da su te i ostale izjave Aleksandra Vučića poslednjih dana za unutrašnjo-političku scenu.

"Srbija se definitivno mora rešiti mita o Kosovu. Ne sme gledati u Kosovo s paranojom iz prošlosti. Vreme je da se Srbija okrene od te prošlosti, prema budućnosti. Izjave predsednika Vučića pre par dana bile su više okrenute unutrašnjopolitičkoj upotrebi. Predsednik Vučić i celo političko vođstvo Srbije zna da je Kosovo nezavisno i suvereno. Znaju da je Kosovo Kosovo, a Srbija Srbija. Dijalog između Kosova i Srbije nema alternative, taj proces doneće nam dobrosusedske odnose, ali na kraju i do priznanje Kosova od Srbije", rekao je Tači.

Na tvrdnju da i izjave o "velikoj Albaniji" takođe doprinose pogoršanju odnosa u regionu, Tači kaže da 'Velika Albanija postoji samo u retorici iz Beograda". "Takva retorika ne postoji na Kosovu ili u Albaniji. To je samo pokriće za politiku destabilizacije iz Srbije".

Govoreći o krizi u Makedoniji, predsednik Kosova rekao je da je na građanima te zemlje da odluče ko će im biti lideri.

"Što se tiče Makedonije, na građanima je da odluče ko će im biti lideri. Kosovo je bilo konstruktivno u odnosima s Makedonijom, kao i s Albanijom. I Albanija, Kosovo i Makedonija vide zajedničku budućnost jedino u Evropskoj Uniji i NATO", rekao je Tači za N1.

On je ocenio da je Kosovo nepravedno izolovano jer još nije dobilo bezvizni režim za zemlje Evropske unije, a ispunilo je, kako je rekao, 94 od 95 kriterijuma.

"Pitanje demarkacije granice s Crnom Gorom bilo je nepravedan i nepotreban kriterijum koji je dodat, ali je Kosovo spremno da ispuni i njega. Pitanje demarkacije nije problem između Kosova i Crne Gore. To je unutrašnje-političko pitanje na samom Kosovu koje će biti rešeno nakon formiranja nove vlade i parlamenta".

Na pitanje da li će Kosovo moći da formira svoju vojsku, čemu se protivi Srpska lista na Kosovu, Tači je rekao da će "Kosovo uspostaviti svoju vojsku prema profesionalnim NATO standardima".

"Kosovo će ustanoviti svoje oružane snage, prema profesionalnim NATO standardima, biće multietničke i niko neće imati pravo veta na to suvereno pravo Kosova. Sve zajednice deo su današnjih sigurnosnih snaga, uključujući i srpsku zajednicu na Kosovu. Kosovske oružane snage služiće miru i neće biti pretnja stabilnosti u regionu. Prava pretnja tome su ruske vojne baze i migovi u Srbiji", ocenio je Tači.

Kosovski predsednik smatra da će Zajednica srpskih opština, koja je jedna od tema pregovora u Briselu, biti formirana nakon prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu.

"Zajednica većinski srpskih opština će biti uspostavljena. To je obaveza koju je preuzela kosovska vlada. Biće uspostavljena u skladu s kosovskim zakonima. Neće imati legislativna ili izvršna ovlašćenja ili mandate. Biće uspostavljena uskoro".

Na pitanje da li je Kosovo spremno da procesuira optužene za ratne zločine, Tači je kazao da "Kosovo nema šta da krije i nastaviće da sarađuje s međunarodnim pravosuđem".

"Rat na Kosovu bio je pravedan, Srbija je kriva za genocid na Kosovu i pravosuđe ne može nanovo pisati istoriju Kosova. Kosovsko pravosuđe spremno je da preuzme nadležnost. Kosovsko pravosuđe dokazalo je da je dovoljno kompetentno i preuzeće sve zadatke održavanja reda i prava na Kosovu", ocenio je Tači.

Govoreći o borbi protiv terorizma, predsednik Kosova rekao je da Kosovo "ostaje lider u regionu u borbi protiv terorizma i radikalizma".

"I tu su ulogu priznale čak i američke vlasti. Kosovo ima zakon koji zabranjuje kosovskim građanima učešće u oružanim sukobima i ratovima van Kosova. Između 30 i 40 kosovskih državljana i dalje su u redovima ISIS-a u Siriji i Iraku, ali su svi identifikovani. Kosovska bezbednosna agencija bila je vrlo uspešna u borbi protiv ovog fenomena. Posljednji uspeh bilo je sprečavanje napada na fudbalskoj utakmici u Erbasanu između Albanije i Izraela. Beskompromisno ćemo nastaviti da se borimo protiv toga.”

Slovenija će u subotu biti domaćin godišnjeg sastanka lidera jugoistočne Evrope na Brdu kod Kranja na kojem će se okupiti predsednici bivših jugoslovenskh republika, Kosova i Albanije. Medju učesnicima samita Procesa Brdo-Brioni najavljen je i novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić kome će to biti prvo putovanje u inostranstvo od preuzimanja dužnosti.

"Taj susret neće biti ništa novo, jer je predsednik Vučić već neko vreme deo međunarodnog foruma i sretali smo se u prošlosti. Ali, ovo učešće daje novi momentum naporima za mir i stabilnost u regionu. Kosovo ostaje predano svom evroatlantskom putu i naporima da izgradi stalni mir i stabilnost u regionu", ocenjuje Tači.

Samitu na Brionima prisustvovaće i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, a Tači kaže da je to dobra vest jer "sve zemlje regiona vide Berlin kao glavni put prema EU".

n1info.com
Foto: Twitter/HashimThaciRKS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter