Izvor:
03.06.2017 u 23:58
0

Kolinda Grabar-Kitarović: Ne volim termin „zapadni Balkan“

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je izuzetno važno da prostor jugoistočne Evrope bude stalno na agendi EU i da se konsoliduje u EU.

Ona je dodala da ne voli termin zapadni Balkan, jer "getoizira" to područje.

"Ponoviću da ne volim da se ovih šest država koje još nisu u EU ili NATO-u zove zapadni Balkan iz više razloga. Taj termin getoizira područje koje stagnira u području evroatlantskih integracija. Negativne konotacije Balkana utiču i na psihološko okruženje oko proširenja EU. Ovo je deo Evrope koji treba konsolidovati unutar EU", istakla je Kitarović na sastanku lidera zapadnog Balkana, prtenosi regionalna N1.

Ona je ocenila i da je proces Brdo-Brioni proces koji održava "momentum" i da je jedan od načina da se izazove pažnja NATO-a i drugih na ovaj deo Evrope, na izazove s kojima se susrećemo, a oni nisu mali.

"Nemojmo se zavaravati da ako sada imamo stanje mira i stabilnosti, da se neka pitanja ne mogu razbuktati u šire probleme i zato o tome treba razgovarati sada", rekla je Kitarović na konferenciji posle sastanka.

Ona smatra i da se trenutno prostor jugoistočne Evrope nalazi u "prostoru vakuuma".

"Došlo je do zamora proširenja i zamora reformama i procesa. Iznimno je bitno da prostor JI Evrope ne bude samo periodično na agendi EU-a, inego da bude stalno", poručila je Kitarović.

b92.net
Foto: Tanjug video-Printscreen, Twitter/NCYIGIT1907

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter