Izvor:
08.06.2017 u 13:42
0

RUSKI AMBASADOR U SRBIJI PORUČIO: Balkan nije bojno polje već polje za saradnju!

Rusija želi da gradi pozitivne odnose i sa Istokom i sa Zapadom, a Balkan ne treba pretvarati u bojno polje već u polje za saradnju, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

On je naveo da se Rusija protivi ideji da treba sklapati prijateljstvo sa nekim kako bi se delovalo protiv nekog drugog.

Na sve učestalije tvrdnje sa Zapada da je ruski uticaj na Balkanu štetan, pa i subverzivan jer Moskva navodno pokušava da osujeti evrointegracije regiona, Čepurin je rekao da je reč o „apsolutnoj besmislici“.

– Ja sam lično više puta govorio da Rusija ne postavlja pitanje evrointegracija. Naš odnos je potpuno neutralan. Ovde sve zavisi od toga kako jedna zemlja ocenjuje pre svega svoj ekonomski interes – naveo je Čepurin u emisiji „Svet sa Sputnjikom".

Rusija se zalaže za konstruktivne i efikasne odnose sa drugim zemljama u Evropi, na Balkanu i u svetu, istakao je ruski ambasador.

– Ako pažljivije pogledate, to se potpuno jasno vidi: mi nikada nismo bili za sklapanje prijateljstva s nekim protiv nekog drugog, da bismo vodili dijalog na nečiju štetu – rekao je Čepurin.

Povodom saradnje Srbije i Rusije, posle posete predsednika Dume Vjačeslava Volodina Beogradu i Sanktpeterburškog ekonomskog foruma gde je Srbija bila počasni gost, na pitanje može li se govoriti o novoj ofanzivi Rusije na Balkanu, Čepurin je rekao da je pozitivna stvar što je Srbija mnogo prisutnija u Rusiji.

On je podsetio da je srpska delegacija na Forumu bila izuzetno zapažena, kao i da su nedavno organizovani „Dani Beograda u Moskvi”.

– Što se tiče ofanzive, takav cilj niko ne postavlja u Rusiji pošto je Rusija uvek, ili bar poslednjih 300 godina, bila prisutna u celom svetu, uključujući i Balkan. Svet se menja, ali objektivno gledano, uloga Rusije u međunarodnim zbivanjima je neosporno značajna i pozitivna – rekao je ruski ambasador.

On je naveo da se Rusija postepeno transformiše iz evropske periferije u centar ogromnog evroazijskog prostora, da se turdi da razvija saradnju i sa Zapadom i sa Istokom, te da te priče o prodoru i ofanzivi na Balkan, apsolutno ne stoje, već da je reč o svetskoj tendenciji da se Rusija vraća na svoje normalno, pozitivno mesto.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Sputnik Srbija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter