Izvor:
12.06.2017 u 03:54
0

Premijer Filip euforičan posle izbora: FRANCUSKA SE VRATILA!

Francuski premijer Eduar Filip izjavio je večeras da preliminarni rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora, koji ukazuju da je stranka "Republika u pokretu" predsednika Emanuela Makrona osvojila najviše glasova, predstavljaju znak podrške Francuza Makronovim prvim koracima kako na svetskoj sceni, tako i kod kuće, prenosi Rojters.

"Francuska se vratila. Naredne nedelje (18. juna), Narodna skupština dobiće novo lice naše Republike", rekao je Filip na francuskoj televiziji.

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona i njeni saveznici osvojili su najviše glasova u danas održanom prvom krugu parlamentarnih izbora u toj zemlji, pokazuju delimični zvanični rezultati koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Kako je objavilo to ministarstvo, ubrzo nakon zatvaranja biračkih mesta, Makronova "Republika u pokretu" i njeni saveznici na putu su da osvoje više od 30 osto glasova, preneo je Rojters.

Međutim, ministarstvo je navelo da podaci kojima u ovom trenutku raspolaže ne uključuju glasove iz najvećih francuskih gradova.

AP dodaje da je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da je, na osnovu 46 odsto prebrojanih glasova, Makronova "Republika u pokretu" sama osvojila više od 26 odsto glasova na izborima.

Konzervativni Republikanci osvojili su 16 odsto glasova, krajnje desničarska partija Nacionalni front 14 odsto, kranje levičarska partija Žan-Lik Melašona 10 odsto, a socijalisti samo sedam odsto glasova.

Ministarstvo je navelo i da je broj onih koji nisu izašli na izbore visok i da iznosi 51,4 odsto.

Makronova stranka na putu je da osvoji apsolutnu većinu u parlamentu, pokazuju prethodno objavljeni rezultati anketa, nakon prvog kruga parlamentarnih izbora u toj zemlji iz kojih se vidi i da je izlaznost bila na istorijski niskom nivou.

Prema rezultatima dve ankete, Makronova "Republika u pokretu" zajedno sa svojim saveznikom "Modem" na putu je da osvoji više od 400 od 577 mesta u francuskoj skupštini.

tanjug.rs
Foto: wikipedia, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter