Izvor:
12.06.2017 u 18:13
0

Nova rezolucija o Srbiji: BEOGRAD DA PREKINE VEZE S RUSIJOM I NE ŠALJE OŠTRE PORUKE BRISELU!

Evropski parlament traži da Evropska unija u pregovorima o članstvu sa Srbijom otvori nova tehnički već spremna poglavlja. Evropski parlament navodi i da je Srbija "učinila važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom, što je ključni preduslov za ukupni napredak pregovora", navodi se u predlogu rezolucije o Srbiji o kojoj će u utorak u Strazburu raspravljati parlament EU.U predlogu se podvlači sveukupan ekonomski i društveni napredak Srbije, a takođe se navodi da su "hitno nužni dalji koraci kako bi se rešila sva otvorena pitanja" u dijalogu Beograd-Priština, s tim da "obe strane krenu u punu primenu dogovora".
"To znači i uspostavljanje Zajednice srpskih opština", kako je predočeno, uz poziv Evropskoj službi za spoljne poslove, na čijem je čelu Federika Mogerini, da "vrši procene onoga što čine dve strane u sprovođenju svojih obaveza".
U predlogu rezolucije se pozdravlja učešće Beograda u vojno-policijskim međunarodnim misijama Evropske unije, ali "ponovo poziva Srbiju, saglasno zahtevima njenog statusa kandidata za člansto, da postepeno usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU, uključujući politiku prema Rusiji".
Evropski parlament u predlogu navodi da "smatra da je za žaljenje održavanje zajedničkih vojnih vežbi Srbija-Rusija".
Naglašeno je i da je "Srbija i dalje konstruktivno opredeljena za odnose s drugim zemljama u procesu priključivanja EU i susednim članicama Unije" i rečeno da bilateralna pitanja treba rešavati saglasno međunarodnom pravu, kao i da "rešavanje takvih problema ne sme ugroziti pregovore o članstvu s EU".
"Evropski parlament pozdravlja istrajno angažovanje Srbije na putu uključivanja u EU i njen preduzimljiv, opipljiv i dobro pripremljen pristup pregovorima(o članstvu)", navodi se u ovom dokumentu koji je prethodno usvojen u Spoljnopolitičkom odboru Evropskom parlamentu.
Takođe se pohvaljuje "napredak Srbije u razvijanju delatne tržišne privrede i poboljšanju sveukupnih ekonomskih prilika u zemlji" i kaže da je sve to "jasan znak rešenosti i političke volje" Beograda za utiranje puta ka članstvu u EU.
Međutim, kako je navedeno, Srbija tu "stratešku odluku mora da širi i u srpskom stanovništvu, uključujući snažnije predočavanje kolika se budžetska sredstva EU doznačavaju Srbiji… a srpske vlasti treba da se uzdrže od poruka uperenih protiv EU".
U predlogu rezolucije Evropski parlament je veliki prostori dat pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, a od vlasti u Srbiji je zatraženo da "javno i neopozivo osude sve napade, obezbede odgovarajuća sredstva za žustriju istragu napada na novinare i medije kako bi počinioci bili privedeni pravdi".
Takođe je ocenjeno da je nužno u potpunosti primeniti zakone o medijima i pozdravljen sporazum o saradnji i zaštiti između tužilaca, policije i novinarskih i medijskih udruženja.
U pripremnom dokumentu Evropskog parlamenta se uglavnom daje povoljna slika zaštite ljudskih i manjinskih prava u Srbiji i podvlači da "etnički, kulturno i verski mešovita Vojvodina doprinosi identitetu Srbije".
U Vojvodini je i dalje zajamčena zaštita manjina i dobra je međuetnička situacija, navodi se u predlogu rezolucije i dodaje da "autonomija Vojvodine ne sme biti oslabljena".

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter