Izvor:
12.06.2017 u 21:23
0

Evropski parlament naložio Prištini: NEODLOŽNO USPOSTAVITI ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA!

Evropski parlament traži da vlasti u Prištini "neodložno" uspostave Zajednicu srpskih opština saglasno sporazumu "postignutom uz posredovanje Evropske unije i oceni Ustavnog suda Kosova", navodi se u predlogu rezolucije o kojoj će sutra u Strazburu raspravljati Evropski parlament.

U ovom dokumentu, koji je pripremljen i usvojen u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, kaže se da "Asocijacija srpskih opština još nije uspostavljena, nije izrađen ni nacrt njenog statuta, a za formiranje te Asocijacije su odgovorne vlasti Kosova".

Parlamentarci Evropske unije traže od vlasti u Prištini da formiraju radnu grupu na visokoj ravni "s jasnim oročenim mandatom za izradu predloga tog statuta koji će biti objavljen i dat na raspravu u parlamentu" u Prištini.

Oni navode da se dosadašnji dogovori u dijalogu Beograd-Priština moraju sprovesti i pozivaju Evropsku službu za spoljne poslove, na čijem je čelu Federika Mogerini, da "redovno procenjuju kako dve strane sprovode svoje obaveze i o tome daju izveštaj Evropskom parlamentu".

Evropski parlament u ovom dokumentu, o kojem će glasati u sredu, "izražava zabrinutost zbog i daljeg postojanja paralelnih struktura Srbije" na Kosovu, a traže i da se "prihvateljivo i uzajamno prihvatljivo rešenje nađe i sa status rudarskog kompleksa Trepča".

U predlogu rezolucije se "lideri zajednice kosovskih Srba pozivaju da u potpunosti preuzmu odgovornost za svoje mesto i ulogu u institucijama zemlje, tako da deluju nezavisno od Beograda i da konstruktivno doprinose boljitku celog naroda Kosova".

Takođe se traži od prištinskih vlasti da i dalje podržavaju uključivanje srpskih predstavnika i da "grade uzajamno poverenje između zajednica tako što će pospešivati njihovu ekonomsku integraciju".

Uspostavljanje Specijalnog suda za ratne zločine

Uspostavljanje Specijalnog suda za suđenje ratnim zločinima na Kosovu i Ureda specijalnog tužioca tog suda u Hagu je "pozdravljeno kao ključni korak ka obezbeđenju pravde i pomirenja" i podvučeno da je "zaštita svedoka od presudne važnosti za uspeh tog Specijalnog suda, pa se vlasti pozivaju da građanima dozvole da koriste taj sistema bez straha od odmazde".

Evropski parlament ;u dokumentu ponovo primećuje da pet država članica EU ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini i "podvlači da bi priznavanje bilo od koristi za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i pojačalo uverljivost EU u njenoj spoljnoj politici".

Osuda upućivanja "srpskog voza"

Parlamentaci EU su "snažno osudili upućivanje", kako je to rečeno, "srpskog nacionalističkog voza iz Beograda na Severno Kosovo", a takođe su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog ratnohuškačkih i poruka uperenih protiv EU".

Oni su, navedeno je, "duboko zabrinuti zbog hapšenja Ramuša Haradinaja, na osnovu međunarodne optužnice koju je 2004. izdala Srbija" na osnovu univerzalne nadležnosti svog suda za ratne zločine.

U predlog rezolucije je izraženo žaljenje "što se taj zakon zloupotrebljava za istrage građana zemalja koje su pripadale bivšoj Jugoslaviji".

U dokumentu Evropskog parlamenta je izraženo zadovoljstvo što je Evropska komisija predložila da se uvede režim bez viza za građane Kosova i naglašava zabrinutost što prištinske vlasti ne ispunjavaju svoje obaveze oko ispunjavanja uslova za viznu liberalizaciju, uključujući sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom i rezultate u suđenju odgovornima na visokoj ravni za korupciju i organizovani kriminal.

Izvor. Blic
Foto: Facebook/Filipovic Biljana, Twitter/bata_mm

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter