Izvor:
13.06.2017 u 16:20
0

Na čelo Kosova dolazi NEKO MNOGO GORI OD HARADINAJA!

Rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji pokazuju da nijedna znači politička opcija neće moći samostalno da formira vladu, a anlitičari procenjuju da bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj vrlo lako može da ostane bez premijerske fotelje. Ali, u tom slučaju na njegovo mesto će doći neko mnogo gori! Politički komentatori sa Kosova tvrde da ozbiljnu šansu za sastavljanje vlade ima radikalni lider pokreta Samoopredeljenja Aljbin Kurti, uz podršku Demokratskog saveza Kosova i manjina.

http://images.happytv.tv/var/resizes/albinkurti.jpg?m=1474445896

Kurti je, naime, poznat po svojim radikalnim ratobornim izjavama. Podsetimo, on je obećao da ukoliko dođe na vlast ukinuće Zajednicu srpskih opština, što bi praktično značilo preuzimanje severa KIM. Najavio je da će na Kosovu bukniti rat ako im neko dirne u "granice" i što je najgore, otvoreno se zalaže za ujedinjene Kosova sa Albanijom, što je prvi korak u stvaranju Velike Albanije!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/VELIKA%20ALBANIJA-01.jpg?m=1492765637

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je na osnovu više od 90 odsto obrađenih glasova, da koalicija koju predvodi njen kandidat za premijera Ramuš Hardinaj vodi sa gotovo 35 odsto glasova, Samoopredeljenje je drugo sa 26,7 posto glasova, a koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova, odlazećeg premijera Ise Mustafe, je treća sa 25,9 posto osvojenih glasova.

Kako je saopšteno, Srpska lista osvojila je devet ili svih deset mandata koji u kosovskoj skupštini, prema Ustavu, pripadaju srpskoj zajednici.
Iako je pobednik, velika koalicija, čiji je kandidat za premijera Haradinaj, neće moći da sastavi vladu bez podrške 20 zastupnika iz redova manjinskih zajednica.
Politikolog, profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini Beljuj Bećaj, međutim, smatra da će ta koalicija imati ozbiljnih poteškoća da sastavi vladu.
Jedan od razloga je, prema njegovim rečima, to što je Demokratska partija Kosova stekla veliko nepoverenje tokom proteklih godina na vlasti jer nije održala data obećanja.
Bećaj podseća i da su suprotni stavovi po raznim pitanjima "velike koalicije" i pokreta Samoopredeljenje i doveli do vanrednih parlamentarnih izbora.
Bećaj je za Al Džaziru rekao da veruje da Haradinajeva koalicija neće imati više, a možda će imati i manje, od 39 poslanika u parlamentu.
Bilo kako bilo, kaže Bećaj, koalicije su i stvorene da bi mogle sa manjinama da formiraju vladu.
Te prognoze, prema njegovim rečima, nisu se ispunile, jer, kako kaže, sigurno je da je Srpska lista bila i ostala ozbiljan faktor na političkoj sceni Kosova u kreiranju vlasti, te on pretpostavlja da će ta stranka biti prisutna u svakoj kombinaciji.
Tanjug/Happytv.rs

Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter