Izvor:
14.06.2017 u 03:37
0

MEKALISTER OHRABRUJE: Srbija jasno ide ka članstvu u EU!

Izvestilac Evropskog parlameta za Srbiju Dejvid Melkalister izjavio je večeras da je poruka Evropskog parlamenta da Srbija ima budućnot u EU i da očekuje otvaranje nova dva poglavlja u pregovorima sa EU.

"Srbija jasno ide ka članstvu u EU. Zemlja je otvorila 8 poglavlja, od kojih su dva privremno zatvorena, a očekujemo otvarnje dva nova poglavlja", rekao je Meklaister otvarajući debatu u Evropskom parlamentu o Rezoluciji o Srbiji.

Dejvid Mekalister je naglasio da su tri tačke bitne na putu Srbije u EU- vladavina prava, ekonomske reforme i regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi. On je ponovi da je napredak u poglavljima 23 i 24 kao i u normalizaciji odnosa sa Prištinom "neophodan" za napredak Srbije na putu evrointegracija.

Malata, kao predsedavajuća Evropskim savetom, pozdravila je napredak Srbije u procesu pristupnih pregovora kao i u saradnji sa EU i regionom.

"Srbija je u 2016. godini napravila važan napredak. Bitno je da je taj napredak stabilan i da se nastavlja", poručila je predstavnica Malte Helena Dali.

Ona kaže da će mlateško predsedvanje organizovati Međuvladinu konferenciju sa Srbijom sledeće nedelje na kojoj bi trebalo da budu otvorena poglavlja koja će dobiti zeleno svetlo svih zemalja članica.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johaes Han ispred Evropske komisije pozdravio je, kako je rekao, izbalansiranu Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji koja je po njemu u skladu sa izveštajem o napretku Komisije iz 2016. godine.

"Srbija je napravila dobar napredak ka članstvu u EU što je strateški cilj koji su postavili i Vlada i predsednik Aleksandar Vučić", poručio je Han.

Komesar Han je pohvalio Srbiju za napredak u oblasti regionalnih odnosa, u dijalogu sa Prištinom, kao i u reformi javne uprave i napora uloženih u rešavanje migracione krize. Han je izjavio da očekuje nastavak dijaloga sa Kosovom i da će se energija u Srbiji, posle predsedničkih izbora, usmeriti na reforme.

U nastavku rasprave evropski poslanici su konstatovali da je izvešataj o Srbiji "izbalansiran", da je zemlja napravila napredak ali i da ima manjkavaosti prevashodno u oblasti vladavine prava što se odnosi na borbu protv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanje medijskih sloboda i slobode izražavanja kao i poštovanje ljudskih prava.

Predstavnica Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon naglasila je da ”Srbija mora mnogo više da radi na dostizanju EU standarda u oblasti vladavine prava, demokratije i ljudskih prava”.

Ona je izrazila zabrinutost zbog stanja u medijima u Srbiji i prenela poruke mladih u Srbiji koji se, kako je prenela Fajon, žale da ne mogu dobiti posao bez partijske knjižice.

Predstavnica Zelenih, Ulrike Lunaček je pored pohvala na račun otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i napretka zemlje ka funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji, iznela zabrinutost zbog slobode medija u Srbiji, retorike koja je, prema njenim rečima, bila oštra tokom izborne kampanje za predsednika Srbije, primećenih neregularnosti tokom izbornog procesa, ali i zbog izostanka napretka u istrazi u slučaju ”Sava Mala”.

Predstavnik socijaldemkrata iz redova rumunskih parlamentaraca Viktor Boštinaru obratio se u svom izlaganju Evropskoj komisiji i poručio joj da ne sme da podržava tzv ”stabilokratiju” odnosno da je ”stabilnost važna ali ne po cenu žrtvovanja drugih vrednosti”.

Među poslanicima koji su se javili za reč tokom debate o Srbiji bila je i hrvatska poslanica Ruža Tomašić koja je naglasila da nije zadovoljna napretkom Srbije niti Evropskom komisijom koja ”dozvoljava da otvorena pitanja ne budu rešavana”. Tomašić je kao primere navela pitanje granica, imovine i ljudskih prava.

Nezavisna predstavnica mađarskih pralamentaraca Kristina Moravi je u svom izlaganju tražila ”punu autonomiju za mađarsku nacionalnu manjinu u Vojvodini” i to po cenu zaustavljanja pristupanja Srbije EU.

U zaključku rasprave komesar za regovore o proširenju Johanes Han i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister zaključili su da je Srbija ”pokretačka snaga u regionu” i da je” jasna poruka debate da većina evropskih parlamenatraca podržava članstvo Srbije u EU.”

Evropski parlament će sutra glasati i usvojti Rezoluciju o Srbiji. Dokument nema obavezujući karakter, već karatkter političke preporuke jedne od tri najznačajnije EU institucije.

Tanjug
Foto:Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter