Izvor:
14.06.2017 u 15:50
0

Tajni plan: REŠILI DA NAS UGURAJU U EU DO 2024. GODINE!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/johanes%20han.jpg?m=1493719663

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da "nije nerealno" da zemlje Zapadnog Balkana uđu u Evropsku uniju pre 2024. godine.

Njegovi komentari ukazuju na to da bi Unija mogla da bude voljna da previdi glavne političke sporne tačke kako bi se olakšali napori za proširenje, prenosi Sputnjik.

– Moram opet da naglasim da je pristupanje Zapadnog Balkana i sopstvenom interesu Evropske unije i da je važnije nego ikada. Mi imamo, i ja sam to rekao čak i ovde mnogo puta, izbor između dve stvari: izvoza stabilnost ili, umesto toga, uvoza nestabilnosti. U tom smislu, pretpostavljam za sve, odluka je jasna – objasnio je Han u svom govoru.

Još od raspada Jugoslavije, koji je počeo u junu 1991. godine, kada su Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost, EU je iznela ideju da integriše bivše republike te zemlje koja se raspala u krvi, podseća Sputnjik i navodi da je Slovenija prva zemlja sa prostora bivše države postala punopravna članica 2004, ali je tek 2005. godine ostalih pet republika zvanično proglašeno za kandidate, dok je Hrvatska u punopravno članstvo primljena 2013. godine.

Crna Gora i Srbija su u pregovorima od 2012, odnosno 2014. godine, BiH je aplicirala za članstvo, a Makedonija se smatra formalnim kandidatom. U slučaju svake zemlje, različiti faktori su služili kao prepreka za pristupanje.

Iako to zvanično ne priznaju, glavni kamen spoticanja za lidere EU je odbijanje Srbije da se pridržava zvanične politike Unije prema Rusiji. Dve zemlje su u srdačnim odnosima, a Srbija je više puta javno stavila do znanja da nikada neće prihvatiti politiku sankcija prema Rusiji, niti promeniti svoju politiku vojne neutralnosti i pridružiti se nekom vojnom savezu, poput NATO-a ili nekih budućih vojnih snaga EU.

Uprkos Hanovom priznanju da je Unija spremna da pređe preko prošlosti i drugih problema vezanih za područje Zapadnog Balkana kako bi se smanjio pritisak za proširenje EU, nezavisnost kada je u pitanju odnos sa Rusijom može biti veoma gorka pilula koju će lideri Unije veoma teško da progutaju.

Sputnik/Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter