Izvor:
18.06.2017 u 20:27
0

Dačić: Glasaćemo za Anu, slede razgovori sa JS!

Socijalistička partija Srbije glasaće za izbor Ane Brnabić za premijera Srbije, a očekuje da im se povere četiri resora, saopštio je danas lider te partije Ivica Dačić.

Dačić je to rekao novinarima nakon sednice Predsedništva, a pred sednicu Glavnog odbora stranke, i naveo da su razgovarali i o kadrovskim resenjima SPS u novoj vladi odnosno o predlozima te stranke.

Dačić je precizirao da je reč o Slavici Đukić Dejanović, Aleksandru Antiću i Branku Ružiću, kojeg socijalisti vide kao ministara džavne uprave i lokalne samouprave, te o njemu samom kao potpredsedniku vlade i ministru spoLjnih poslova.

Međutim, dodao je Dačić, socijalisti su zainteresovani i za ministarstvo ekologije ukoliko ga bude, ali je naveo i da o tom kadrovskom resenju nisu razgovarali, jer je to još hipotetičko pitanje.

Predsednik socijalista je ponovio da je još još jednom istaknuto da je odluka da se podrži zajednički kandidat Aleksandar Vucicć bila ispravna i da je postignuta velika pobeda.

"Mislim da je ono što je za nas najbitnije je da je iz svega toga proizašao novi kvaliiet, značajno viši nivo međusobnog poverenja između SPS i SNS i samim tim, ono što je za nas najvažnije, nastavak dalje saradnje i strateškog planiranja te saradnje u budućnosti", rekao je Dačić.

Stoga, kaže, nije ni bilo nikavih dilema da li će se SPS nastaviti koaliciju sa SNS i glasati za Brnabić, odnosno predlog nove vlade koji ona bude iznela.

"Žedlimo puno uspeha mandataru koga je predložio Vucicć i želimo da se što pre formira vlada i nastavi dalji rad", istakao je Dačić.

On je ponovio da SPS nije podržala Vučića kao kandidata za predsednika zato što je tražila ili očekivala premijersko mesto.

"Između premijerskog mesta i rešenja da SPS ima veći broj članova Vlade Srbije, mi smo uvek za drugo rešenje", kaže lider socijalista.

Sa JS će tek razgovarati o stavu te stranke da neće glasati za Brnabićku.

Na pitanje da li to znači da JS ne daje podršku Vučiću time što neće glasati za Brnabić, Dačić je rekao da ne može o tome mnogo da govori, ali smatra da "nije takav nivo njihove odluke".

"Ali, mora se voditi računa o celom kontekstu, bez obzira na personalno pitanje ko je je mandatar i ko će biti premijer. Ovde su u pitanju mnogo dublji i u osnovi temeljitiji politički odnosi, nego što je samo to pitanje. Tako da svakako i to treba imati u vidu – da je reč o predlogu Aleksandra Vučića i da to nije pitanje samo Ana Brnabić".

Treba, smatra on, naći rešenje tako da koalicija ostane zajedno i da se očuva politička stabilnost u Srbiji.

Na opasku da je rečeno da će se u vladi baviti politikom, Dačić je rekao da neće biti nikakvih problema u funkcionisanju vlade i da želi Brnabić puno uspeha, a da će lično dati maksimalan doprinos kako bi nova vlada bila uspešna.

On nije mogao da komentariše to da li u SNS ima onih koji neće glasati za Brnabić.

"Mislim da je važno da taj predlog dobije podršku, jer je to predlog Aleksandra Vučića. Uostalom neizbor vlade do određenog roka povlači i podrazumeva političke i pravne posledice, a to je raspuštanje Skupštine i parlamentarni izbori. To treba imati u vidu i mislim da Srbiji u ovom trenutku to ne samo da nije potrebno, nego nije ni dobro".

tanjug.rs
Foto: Twitter/Jelena Viku, tanjug youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter