Izvor:
22.06.2017 u 15:36
0

TRAMP MENJA POLITIKU PREMA BALKANU? Predsednik SAD protiv projekta velike Albanije!

Pokret za formiranje 'velike Albanije' ponovo raste i pravi haos na Balkanu, ali Amerika ne sme da podrži albansku stranu, koja je napravila najviše problema, piše magazin 'Nešenel intrest'.

Predsednik Donald Tramp iz korena će promeniti politiku Vašingtona prema Albancima na Balkanu i odreći se projekta takozvane "velike Albanije", procenjuje ugledni američki magazin "Nešenel intrest".

Ovaj medij upozorava da "pokret za formiranje velike Albanije" ponovo raste i pravi veliki haos, koji može da izazove nove sukobe i ratove. Američki analitičari apeluju da SAD nipošto ne smeju da ponove greške prethodne politike i podrže albansku stranu.

Informerovi sagovornici ove najave iz SAD tumače kao "prvu ozbiljniju najavu zaokreta dosadašnje politike SAD prema Balkanu"!

'Loša slepa politika'

Prema navodima "Nešenel intresta", Vašington i NATO pakt bi morali da se što pre jasno distanciraju od vlasti u Prištini i Tirani.

"SAD i NATO su dosledno, često i slepo, podržavali politiku albanskih političara na Kosovu. Vojna intervencija iz 1999. godine, vođena u cilju odvajanja Kosova od Srbije, predstavlja jedan od najupečatljivijih primera. NATO je u godinama nakon rata pasivno posmatrao etničko čišćenje srpskog naroda od strane albanske mafije, a zapadni zvaničnici su učinili malo toga, gotovo ništa, kada su hrišćanske zadužbine neizmerne istorijske vrednosti bile oskrnavljene ili uništavane", navodi magazin, dodajući da zahtevi albanske manjine i dalje rastu.

"Vojna intervencija Vašingtona i politička podrška nezavisnosti Kosova bile su nepromišljene. Možda su američki lideri iskreno verovali da će to doneti mir i stabilnost na Balkanu, ali se ta politika pokazala duboko pogrešnom. Pokret za formiranje 'velike Albanije' ponovo raste i pravi velike probleme susedima. Ako se Balkan opet zapali, što je sada veoma moguće, SAD treba da se uzdrže od mešanja. Vašington posebno ne treba da ponovi greške prethodne politike i podrži stranu koja je napravila najviše problema", podvlači "Nešenel intrest".

Komentarišući sve ovo, Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo, kaže da je činjenica da se u zapadnim stručnim krugovima čuju glasovi preispitivanja o "Albancima žrtvama" i "Srbima agresorima" pokazatelj novih vetrova na geopolitičkoj sceni.

Kad ugledni američki spoljnopolitički žurnal preporuči Vašingtonu da ne pruži podršku velikoalbanskom projektu, to jeste jako ohrabrujuće za nas Srbe. Ali to je samo prvi korak ka redefinisanju politike SAD prema Zapadnom Balkanu. Svesni smo da se spoljna politika velikih sila veoma teško i sporo menja, ali na Srbiji je da snaženjem spoljnopolitičkih kapaciteta i učvršćivanjem kredibiliteta kao garanta stabilnosti u regionu učini sve da ono što je do juče bilo teško zamislivo postane moguće… – podvlači Đurić.

Remetilački faktor

Na drugoj strani, general Sreto Malinović kaže da je ovo svakako dobra vest za našu državu.

Projekat "velike Albanije" predstavlja regionalni remetilački faktor. Podrška tom nastojanju Albanaca izazvala bi ozbiljne sukobe sa nesagledivim posledicama na Balkanu. Priznanje nezavisnosti Kosova već je dovoljno rizičan i problematičan potez međunarodnog faktora predvođenog SAD… – zaključuje Malinović.

Kosovo ni treći put ne može u Interpol, šanse su minimalne

Generalna skupština Interpola raspravljaće u septembru ove godine treći put o prijemu Kosova, ali je sva prilika da će Priština još jednom biti odbijena.
Šanse da Kosovo bude primljeno u Interpol su minimalne zahvaljujući lobističkim aktivnostima naše države. Iako je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok obavestio šefa diplomatije lažne države Kosovo Skendera Hisenija o tome da će se ovo pitanje naći na dnevnom redu, gotovo je izvesno da od toga nema ništa… – ističe naš izvor.

Izvor: Informer.rs
Foto: Twitter/DavidJo52951945, Twitter/markodjuric

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter