Izvor:
09.07.2017 u 02:05
0

SRBIJA DO 2021 SPREMNA ZA EU? Jadranka Joksimović smatra da je ova vlada nasposobnija dosad!

Ministarka navodi da je iz Brisela potreban precizniji vremenski okvir kako bi Srbija mogla da planira ne samo sopstvene aktivnosti, već i budžet

Ona je kazala i da je iz Brisela potreban precizniji vremenski okvir kako bi Srbija mogla da planira ne samo sopstvene aktivnosti, već i budžet, piše Politika.

Na pitanje kolika je šansa da Srbija dobije jasan datum pristupa Uniji, Joksimović kaže da očekuje “jasnije određenje” i da je potreban precizniji vremenski okvir iz Brisela, ne i precizan datum.

KAKAV JE PLAN EU?

– Mi znamo šta je naš posao u odnosu na ono što smo obećali građanima, a to su reforme, koje se ogledaju i kroz dostizanje kriterijuma za otvaranje poglavlja. Mnoge prethodne vlade u Srbiji su obećavale datume i godne članstva, pa ih je stvarnost demantovala – navodi Jadranka Joksimović.

– Naš plan je da do kraja 2020-2021. budemo u potpunosti pripremljeni. Jer, kad zatvorite sva poglavlja, onda države članice u svojim parlamentima moraju da ratifikuju sporazum o članstvu. Neke čak održavaju i referendum o tom pitanju. I mi možemo tada da održimo referendum na kome će se građani izjasniti. Zato nas zanima kakav je plan EU. To je legitimno pitanje – istakla je ministarka.

Ona smatra i da ne bi trebalo govoriti o tome da ćemo reformama “odobrovoljiti” Brisel, navodeći da je to pogrešna postavka stvari.

MILIJARDU EVRA BESPOVRATNE POMOĆI

Reforme i razvoj smo obećali građanima Srbije, trebalo bi njih da učinimo zadovoljnijima. Dosta je urađeno, ali ima još posla – ocenjuje ona.

Ministarka navodi i da će Srbija od 2016. do 2020. godine dobiti milijardu evra bespovratne pomoći za razvoj u različitim oblastima kroz IPA fondove. Prema njenim rečima, evropske integracie predstavljaju mehanizam koji vlast tera da budu brži i efikasniji u promeni Srbije nabolje.

izvor/telegraf

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter