Izvor:
09.07.2017 u 17:48
0

PREMIJERKA BRNABIĆ: Očekujem pun mandat vlade, Srbija nema vremena za gubljenje! (foto)

Mislim da ide dobro, ali može bolje, to je jedini mogući put za Srbiju, da utvatimo korak s četvrtom industrijskom revolucijom.
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će njen najveći izazov biti da održi kontinuitet sa prethodnom vladom kao i da očekuje da će ta vlada trajati pun mandat, tri godine, do narednih izbora.

– Ukoliko ona ne radi kako treba i ispostavi se da ja nisam predsednica vlade koja moze da pokaže rezultate koji su važni za ovu zemlju, onda je važno da se ide na novu, jer nemamo kao zemlja vremena za gubljenje – rekla je ona.

Navodi i da će da će ići na pregovore sa Prištinom u Brisel, ako se ukaže potreba za tim, ali da smatra da je u ovom trenutku bolje rešenje da se pregovori podignu na predsednički nivo.

– To je deo mog posla. EU dosta ide ka tome da se pregovori podignu na predsednički nivo, jer su Vučić i Tači i do sada učestvovali u dijalogu. Mislim da je to u ovom trenutku bolje rešenje – rekla je ona.

Upitana ko je bolji za Srbiju, Ramuš Haradinaj ili Aljbin Kurti, ona kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije, a da ćemo “kao odgovorni partneri, razgovarati sa svakim ko bude predstavljao drugu stranu”.

Ističe i da je važno da vlada koju vodi održi kontinuitet s prethodnom vladom koja je napravila ambijent, fiskalnu konsolidaciju, makroekonmskuu i ekonomsku stabilnost, smanjenje deficita…

– Godina 2016. je bila prva godina posle mnogo vremena sa primarnim suficitom. Prethodna vlada je krpila rupe, spasavala zemlju od bankrota, našla način za održivi rast… Najteže je bilo napraviti dobru osnovu, pa je utoliko na meni i mom timu veća odgovornost da to nastavimo – kaže Brnabić.

Upitana da li njena najava povećanja plata i penzija znači da je novi ugovor sa MMF ugrožen, Brnabić kaže da je pitanje rasta plata i penzija još nije zatvoreno, da će se razgovarati i na jesen kada se MMF vrati u Srbiju.

– Ministar Dušan Vujović se jako dobro bori i jako dobro brani budžet Srbije. Zajedno sa timom Vlade odlično stoji iza ideje o povećanju plata i penzija, uz pokušaj da im objasni da je moguće zadržati potpunu finansijsku stabilnost.

– To su pregovori koje mi vodimo s njima kao odgovorni partneri, ne kao neko ko ispunjava sve što MMF traži. Mislim da ćemo kao i uvek do sada, uspeti da obranimo naš stav – rekla je ona.

Podsetivši da se naš aranžman sa MMF završava u decembru, ona objašnjava da dalji aranžman ima dobre i loše strane.

– Dobre su te da je dobro imati nekoga ko sa distance i objektivno posmatra stabilnost i finansijsku disciplinu i sa kim možete da razgovarate o daljim pravcima rasta bez ugrožavanja stabilnosti.

Loša stvar aranžmana je to što MMF zbog fokusa na stabilnost nekada može da bude previše konzervativan u kontrolisanju potrošnje i investicija, što usporava rast. Mi ćemo kao odgovorna valda izvagati obe strane i razgovarati otvoreno. Moguće je, na primer, da dođemo do aranžmana koji se neće fokusirati na štednju nego na rast – ističe premijerka.

Na pitanje kada zaposleni i penzioneri da očekuju povećanje, ona kaže da bi bilo neozbiljno da to kaže sada te da bi najavljivanje datuma ugrozilo ozbiljnost naše strane.

Govoreći o digitalizaciji Brnabić kaže da je ona više od toga, da je reč o primeni informacijonih tehnologija i modernizaciji u svim granama privrede – poljoprivredi, zdravstvu, energetici…

– Mislim da ide dobro, ali može bolje. To je jedini mogući put za Srbiju, da utvatimo korak s četvrtom industrijskom revolucijom – istakla je ona.

Brnabić je najavila da će u prvih 100 dana rada vlade biti završeno da privrednici više ne moraju da overavaju knjižice zaposlenih.

– Povezaćemo i matične knjige sa PIO fondom i, ono što je važno, biće vezane za birački spisak, pa će on automatski da se ažurira kako se ažuriraju matične knjige – objasnila je ona.

Na konstataciju da na osnovu svega deluje da ima mnogo posla da bi bila samo statista ili fikus, kako kritičari najavljuju, Brnabić kaže da joj je svejedno da li ljudi kažu da je ikebana, fikus ili Mirko Cvetković ili homo premijerka ili gospođica, sultanija…

– Važni su mi samo rezultati. Shvatam da nijedno moje objašnjenje za neke ljude neće značiti ništa. Oni neće promeniti svoje mišljenje. Moje je da dođem na posao i radim najbolje što mogu u interesu građana Srbije. A kako će me zvati, nevažno je – rekla je premijerka.

Ona je dodala da bi na kraju mandata volela da je zovu uspešna i efikasna predsednica Vlade Srbije.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter