Izvor:
14.07.2017 u 00:49
0

CBS: 40 žena s Kosova u Siriji i Iraku

Prema podacima Centra za bezbednosne studije u Prištini, 40 žena sa Kosova pridružilo se ekstremističkim grupama u Siriji i Iraku, prenela je televizija Kljan Kosova.

Centar istovremeno navodi da je 37-oro dece sa Kosova u tim zonama konflikta.

Kosovska policija saopštila je tanije da je oko 316 stanovnika Kosova otišlo da se bori u ratovima u Siriji, većinom u periodu između 2013. i 2014. godine, a oko 117 se vratilo nazad.

To su, inače, podaci iz izveštaja “Javni puls” na temu sprečavanja nasilog ekstremizma, koji je nedavno predstavljen u Prištini.

Iako Kosovo nije pod većim uticajem sukoba u Siriji i Iraku od drugih delove Evrope, studija UNDP iz 2015. godine o borbi protiv nasilne radikalizacije na Kosovu ukazuje da je sa Kosova u ratove na Bliskom istoku otišao najveći broj boraca u odosu na broj stanovnika.

Takođe, Kosovo je treća oblast odakle je u odnosu na milion stanovnika, otišao najveći broj boraca islamske veroispovesti, posle Belgije i Francuske.

Ankete koje su sprovedene između 2012. i 2015. godine, pokazuju da društvo na Kosovu postaje religioznije u odnosu na stanje pre oružanih sukoba 1999. godine.

Iako nije sprovedena nijedna anketa o verskoj pripadnosti stanovnika Kosova pre 1999. godine, 45 godina komunističke vladavine i homogenizacija kosovskih Albanaca oko nacionalnog cilja devedesetih godina prošlog veka, ističe manje – više sekularnu prirodu društva na Kosovu, što je, inače, zaključak koji dele mnogobrojne studije.

izvor/blic

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter