Izvor:
14.07.2017 u 13:46
0

Vučić i Tusk danas i o mogućnosti ubrzanja pristupa Srbije!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, a očekuje se da će oni tom prilikom razmotriti evrointegracioni put Srbije, situaciju u regionu kao i mogućnost ubrzanja prisupnih pregovora Srbije sa EU.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk primiće predsednika Srbije Aleksandra Vučića u novoj zgradi Evropskog saveta "Evropa", gde će biti održan bilateralni sastanak i radni ručak.

Početak sastanka je planiran za 12:45.

Nakon sastanka dvojica predsednika će dati izjave za medije.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu osnovna tema razgovora Tuska i Vučića biće "stratešaka orjentacija Srbije".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u razgovoru sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom ponoviti svoj zahtev da se Srbiji jasno kaže okvir za pristupanje EU.

Vučić je, kako je preneo novinarima juče u Solunu, gde je učestvuje na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje, razgovarao o tome i sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

"Odavde pravo idem u Brisel. Imaću sastanak i ručak sa Tuskom. To je prilika da o našim evropskim stvarima na još bolji način raspravljamo", objasnio je Vučić.

Vučić je prilikom svog poslednjeg boravka u Briselu, na neformalnom satanku sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, najavio da će sa Tuskom razgovarati i o mogućnostima za ubrzanje evrointegracionog pristupa Srbije, odnosno oročavanje ulaska Srbije u članstvo u EU.

Predsednik Vučić izjavio je juče za italijansku Ansu da je za Srbiju ključno da Evropska unija odgvori da li je zainteresovana za članstvo Srbije i u kom roku.

Vučić je rekao da je to za Srbiju ključno pitanje i da ne želi više da sluša obećanja.

„To je za nas ključno pitanje. Ne želimo više da slušamo obećanja i odugovlačenja. Želimo da znamo da je Evropa zaista zainteresovana za nas i u kom roku", kazao je Vučić.

Iz EU su ranije poručili da su spremni da sa Srbijom rade na "jačem i bržem pristupnom procesu".

"EU je snažno posvećena strateškom cilju Srbije-njenom članstvu u EU. Pozitivno smo razumeli nastojanja Srbije i radićemo zajedno kako bi ojačali i ubrzali pristupni proces", poručila je Kocijančić odgovarajući na pitanje Tanjuga o mogćem ubrzanju pristupanja Srbije EU.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister je takođe

pozdravio "ponovljenu opredeljenost predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zemlju vodi ka članstvu u EU".

"EU je uvek bila vrlo jasna u stavu da Srbija ima evropsku budućnost. Pozdravljam ponovljenu opredeljenost predsednika Aleksandra Vučića da zemlju vodi ka strateškom cilju ulaska u EU. Reformski napori Srbije već za rezultat imaju otvaranja 10 poglavlja u pristupnim pregovorima kao i dovođenje investicija u zemlju važnih za privredni rast i zapošljavanje. Brzina pristupnih pregovora Srbije zavisi od napretka zemlje u primeni reformi", izjavio je Meklasiter.

Evropski analitičari navode da do "ubrzanja" EU puta Srbije može doći prvenstveno na osnovu "ubedljivih rezultata" Srbije u reformskom procesu i dijalogu sa Kosovom ili zbog "događaja" koji mogu ubediti zemlje članice da ubrzaju taj proces.

"Teško je zamisliti da će se stvari odvijati brže za Srbiju ili region ukoliko zemlje članice ne budu uvidele neku vrstu urgentnosti. Konkretni rezultati u procesu pristupanja mogu da doprinesu bržem napretku Srbije, ali strateški uvid u prilike će uvek prevagnuti", smatra Korina Stratulat iz Centra za evropsku politiku u Briselu.

Ka je u pitanju zahtev predsednika Srbije o "jasnom vremenskom okviru za ulazak Srbije u člastvo EU" i diplomate i analitičari u Briselu se slažu da konkretne prognoze u tom smislu nisu moguće niti za Srbiju niti za ostatak Zapadnog Balkana.

Najkonkrenija odrednica koju je region dobio iz Brisela u smislu novog proširenja jeste ona u kojoj se ocenjuje da će jedna ili više zemalja Zapadnog Balkan moći da uđu u EU tokom sledećeg petogodišnjeg madata Evropske komiisje koji počinje 2019.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter