Izvor:
15.07.2017 u 17:36
0

Predsednik Vučić sutra u Vašingtonu, u ponedeljak s Pensom!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra i u ponedeljak u svojoj verovatno najvažnijoj poseti ove godine, u Vašingtonu, gde će razgovarati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Predsednika Srbije u Vašingtonu dočekuju kao "ključnog aktera u održavanju mira i stabilnosti u susedstvu Srbije", kako to za Tanjug kaže bivši američki ambasador u Beogradu, a danas šef jedne uticajne think-tank organizacije, Kameron Manter.

To, međutim, ne znači da Vučića očekuje lak posao u Vašingtonu.

Naprotiv. Na to upućuju i eksperti za politiku američke administracije, koji veruju da će posetom, mimo bilateralnih tema, svakako dominirati pitanje na čijoj je strani Beograd, imajući u vidu interese zapada i Rusije u regionu.

Od šefa srpske države, po svemu sudeći, tokom ove posete, prve u tom svojstvu, očekivaće se jasni i konkretni odgovori, čije implikacije, takođe, mogu biti vrlo konkretne.

Tako misli, na primer, još jedan bivši ambasador SAD u našoj zemlji, Vilijam Montgomeri, koji, naizgled paradoksalno, kaže da pitanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra i status njegovog osoblja neće biti bitna tačka na dnevnom redu sastanaka u Vašingtronu:

"Žao mi je što to moram da kažem ali u opštoj slici, za SAD zapravo i nije bitno da li će Srbija odlučiti da se približi Rusiji dajući na primer ''diplomatski status'' onome što bi trebalo da bude ''humanitarni centar''. Dani Hladnog rata kada su te stvari bile važne za SAD su odavno prošli," rekao je Montgomeri za Tanjug.

To je, kaže, mnogo važnije pitanje za narod Srbije i to kako on vidi svoju budućnost:

"Jer će implikacije te odluke snositi narod Srbije, a ne SAD", upozorava Montgomeri.

Da ne ostane nikakva dilema po tom pitanju, profesor vašingtonskog instituta Kejto Ted Karpenter precizira:

"Trampova administracija je tek za dlaku manje rusofobična nego prethodna".

"Američke vođe na uticaj Moskve bilo gde gledaju sa oprezom i često otvorenom sumnjom ", ocenjuje Karpenter za Tanjug.

Predsednik IstVest instituta, Kameron Manter očekuje da će to pitanje biti sagledavano u širem kontekstu.

Prema njegovim očekivanjima, Vučić će se, kao i Vašington, usredsrediti na pitanja u rasponu od rukovođenja u BiH i Makedoniji, preko odnosa Beograda i Prištine do ekonomskog povezivanja regiona i članstva u zapadnim institucijama.

Razume se da će na stolu biti i druga, bilateralna pitanja, pre svega ekonomske saradnje i američkih investicija u Srbiji, ali i saradnje na odbrambenom planu.

Vučić će tako već sutra imati sastanak sa šefom Biroa nacionalne garde SAD Džozefom Lengjelom i komandantom Nacionalne garde Ohaja, general-majorom Markom Bartmanom.

Očekuje ga i susret sa predstavnicima Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje (Busineš Council for International Understanding).

U kompaniji CISCO srpski predsednik će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju.

Zatim će imati sastanak sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorom Ronom Džonsonom i senatorom Krisom Marfijem.

Takođe je planiran susret sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa, kongresmenima Ted Pumom i Emanuelom Kliverom.

Konačno, u ponedeljak sledi i ključni sastanak, sa potpredsednikom Pensom.

Poseta Vašingtonu dolazi posle više značajnih spoljnopolitičkih sastanaka predsednika Vučića, uključujući poslednji, u petak u Briselu, sa predsednikom Saveta Evropske unije Donaldom Tuskom.

U svim tim razgovorima Srbija je dobila podršku za svoj evropski put i pohvale za ključnu ulogu u održavanju stabilnosti u regionu, kao i sprovedene ekonomske reforme.

Predsednik Vučić svojim sagovornicima poručio je da Srbija želi dobre odnose sa svim centrima političke moći i odlučivanja, i da ostaje pri politici za koju smatra da je pre svega u interesu građana Srbije.

Da li će očekivanja Vašingtona biti u skladu s takvom politikom i na kojim tačkama, moglo bi da bude jasnije već za par dana, po Vučićevom povratku iz ove, nema sumnje, i značajne i veoma izazovne posete.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter