Izvor:
16.07.2017 u 23:12
0

VUČIĆ U SAD: Od slučaja braće Bitići do odnosa sa Rusijom!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas dvodnevnu posetu Vašingtonu susretom sa šefom Biroa nacionalne garde SAD Džozefom Lengjelom i general-majorom Markom Bartmanom, komandantom Nacionalne garde Ohaja.

On je, uoči sastanka, rekao da je ogromna čast za Srbiju i njega lično što ga je šef Nacionalne garde SAD pozvao kod njega kući.

Time, kako je naglasio iskazuje posebno poštovanje prema Srbiji.

Vučić je, u izjavi medijima, najavio da će sa šefom Nacionalne garde SAD, kao i Garde Ohaja, razgvarati o svm našim zajedničkim aktivnostima, vojnoj neutralnosti, stavovima Srbije, saradnje između srpskih i američkih oružanih snaga, o učešću Srbije u međunarodnim misijama pod zastavom UN, o tome kako i na koji način možemo da doprinesemo nastavku borbe protiv terorizma.

On je podsetio da je Srbija i do sada pomagala i u municiji, ali i u određenim količinama oružja i oruđa.

Podvukao je da se u stavu Srbije ništa nije promenilo i da se to najbolje vidi po broju vojnih vežbi i aktivnosti.

"Govoriću o tačnom broju vezbi. Četiri puta više u 2017. imamo vezbe i aktivnosti sa američkim snagama nego sa ruskim", kazao je on dodajući da je Srbija vojno neutralna i da će on taj stav potvrditi.

"Želimo dobru saradnju sa Amerikancima, Rusima i NATO i bilo kojim drugima, ali bez ulaženja u bilo koje saveze.Takvu je politiku izglasala Skupština Srbije, prihvatila vlada i kao predsednik u skladu sa Ustavom moja je obaveza da takvu politiku provodim i predstavaljam u svetu", objasnio je on dodajući da se ne stidi i ne plasi rezultata takve politike.

"Želim da svi veruju u iskrenost Srbije kada o tome govori, a da li ćemo da se naoružavamo na ovaj ili onaj način, dozvolite to je suvereno pitanje Srbije, kome će gde šta i kada da plati. Kupili smo dva ruska helikoptera MI17, ali odmah posle toga devet Erbasovih nemačko-francuskih helikoptera. To je naša volja, naš novac je u pitanju i naše je da uradimo što je najbolje za zemlju", naglasio je Vučić.

Tokom boravka u Vašingtonu Vučić će se sutra sastati sa predstannicima oganizacije Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje (Busineš Council for International Understanding).

Zatim će imati sastanak sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorom Ronom Džonsonom i senatorom Krisom Marfijem.

Takođe on će razgovarati I sa ko-predsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa kongresmenom Ted Pumom i Emanuelom Kliverom.

U kompaniji CISCO on će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju.

Potom je predviđen glavni sastanak posete, sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom, a na kraju posete on će se sastati I sa senatorom Džonom Mekejnom.

tanjug.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter