Izvor:
18.07.2017 u 06:12
0

DAČIĆ U „ĆIRILICI“: Ako nas 2020. EU ne stavi u budžet, ništa od članstva!

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je gostujući u emisiji "Ćirilica" autora i voditelja Milomira Marića na Hepi televiziji da je inicijativa predsednika Vučića po pitanju davanja konkretnog vremenskog perioda kada bi naša zemlja mogla ući u Evropsku uniju pravovremena, jer je 2020. godine po planu pravljenje budžeta te organizacije za narednih sedam godina.

To je ključna stvar. Naime, ako u tom budžetu ne bude stavka vezana za proširenje EU, onda to znači da od našeg članstva nema ništa bar do 2027. godine. U tom smislu, ne zanima nas eventualna ideja ulaska celog regiona u istom trenutku, jer to nije realno. Na primer, Kosovo ne može napredovati u evro integracijama jer imaju sporazum sa EU samo po ekonomskim pitanjima, pošto ih nekoliko članica ne priznaje kao nezavisnu državu. Zato je važno da mi održimo dobre odnose sa tim državama, kao što je Grčka recimo ili Španija – rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije priznao je da je ovo vrlo osetljiv period i da Srbija opet ima šansu da uradi veliku stvar kada je u pitanju njena budućnost.

Po meni, imali smo dve šanse da popravimo svoju poziciju u bliskoj istoriji. Prva propuštena šansa bio je Dejtonski sporazum, kada je Milošević trebalo da pokrene sva otvorena pitanja a nije, i mislim da mu je to jedna od najvećih grešaka i period posle 5. oktobra. Tada je došlo do raskola unutar koalicije DOS i sada smatram da imamo treću gol priliku koju ne smemo da propustimo.

Velika se prašina digla povodom izjave Dačića da će Srbija sa Makedonijom postupati u zavisnosti kako druga strana bude postupala sa nama.

Makedonce je ta izjava naljutila. Pa čekajte, mi smo ti koji bi trebalo da se ljute jer smo mi priznali njihovo ime, dok su oni priznali nezavisnost Kosova. Ja nisam od onih pravoslavaca koji okreću drugi obraz. Zato sam im jasno rekao – kako vi sa nama, tako i mi sa vama.

Dačić je otkrio i jednu zanimljivost vezanu za eventualni dolazak Pape Franje u Srbiju.

Nisam siguran da li je to bilo ove ili prošle godine, ali Papa Franja je dobio poziv predsednika Nikolića da dođe u Srbiju i prihvatio ga je. A onda smo mi morali, mahom zbog protivljenja naše crkve, da ga zovemo i da otkazujemo poziv. Pa, to nije ormalno. Mislim da tu grešimo. Meni se on lično sviđa, kao što mi se sviđa činjenica da Vatikan nije priznao nezavisnost kosova. A Papa Franja mi se sviđa jer mu na vratima stoji znak "zabranjeno kukanje". I ja se u potpunosti slažem s tom porukom, zna se mesto gde treba kukati a gde treba rešavati probleme ako ih ima – izjavio je Dačić.

Nezaobilazna tema u emisiji ticala se Dačićevih pevačkih sposobnosti i on je tom prilikom ispričao zanimljivu anegdotu.

happytv.rs
Foto: wikimedia, Twitter/InSerbia News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter