Izvor:
20.07.2017 u 21:56
0

Ko nas koči na putu ka EU? Srbija žrtva neraščišćenih računa Rusije sa baltičkim zemljama!

Nerešeni problemi na relaciji Evropska unija-Rusija predstavljaju veliki problem za Srbiju na njenom putu ka punopravnom članstvu u tu organizaciju.

Iako je za očekivati bilo da "saplitanja" i uslovljavanja dođu iz prestonica zapadnih zemalja, istina je zapravo potpuno drugačija.

Naime, baltičke zemlje poput Letonije, Estonije i Litvanije maksimalno usporavaju put Srbije ka EU zbog njenih bliskih veza sa Rusijom, jer tu postoji animozitet star više decenija, još iz vremena SSSR.

Tako je litvanski šef diplomatije Antanas Linkevičijus ovih dana izneo stav da politika proširivanja EU mora da se preispita na način da se zemaljama koje "dele vrednosti i politiku EU poput Ukrajine" otvori mogućnost članstva u EU, a ne da to imaju i zemlje koje "vojno vežbaju s Rusijom". Ova opaska očito je bila adresirana na Beograd.

– Zbog toga verujem da u tom smislu naši dobri odnosi sa Moskvom mogu biti "trn u oku" ovim državama. Ali niko od zvaničnika pomenutih zemalja nije mi decidirano rekao da će nas blokirati na putu ka EU zbog naših dobrih relacija sa Ruskom Federacijom – izjavio je srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

Nikako se ne sme zaboraviti ni Poljska, koja ima daleko veći uticaj u Evropi i svetu od navedenih zemalja, a posebno je njihova netrpeljivost sa Rusima poznata. Njihovo sporenje sa Rusijom po mnogim pitanjima nije umanjeno izlaskom velikog saveznika u EU Velike Britanije.

Istina, iz Brisela se Beogradu već neko vreme upućuju poruke da se očekuje usaglašavanje sa njihovom politikom prema Rusiji, ali nam se za to ostavlja vreme, sve dok ne budemo završili pristupne pregovore. Jer, poglavlje 31, o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, mogli bismo da zatvorimo među poslednjima.

happytv.rs/novosti
Foto: pixabay.com, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter