Izvor:
22.07.2017 u 22:41
0

TAČI: Posle konsultacija konstitutivna sednica parlamenta!

Kosovski predsednik Hašim Tači izrazio je očekivanje da će nakon konsultacija koje je zakazao za ponedeljak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka odmah zakazati i datum konstituisanja kosovskog parlamenta što je prvi korak ka formiranju vlade posle izbora.

On je za Glas Amerike na albanskom jeziku rekao da nema predrasuda ni prema kom pojedincu ili političkoj stranci, kao i da kao predsednik ne čini nikakve ustupke bilo kom političkom subjektu, niti da odugovlači sa zakazivanjem konstitutivne sednice.

Kaže da su rokovi utvrđeni ustavom i zakonom i da to ne zavisi od njegove volje.

Tači najavljuje i da će posle sastanka sa parlamentarnim stranka zakazati datum konstituisanja parlamenta, a da će posle toga da dodeli mandat za sastav vlade.

Prema njegovim rečima, vlada treba da se zasniva na principima stabilnosti, multietičnosti, da radi u pravcu evroatlanskih integracija, i štiti ustavni poredak, kao i da završi demarkaciju sa Crnom Gorom što je uslov za viznu liberalizaciju.

On je rekao i da vlada mora da preuzme odgovornost za brzo uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Tači je rekao i da u institucijama nema mesta za one koji se služe političkim nasiljem, jer to nije u duhu ustavnog poretka.

Tači je juče pozvao sve političke partije na sastanak u ponedeljak, međutim pokret Samoopredeljenje i Demokratska liga Kosova Ise Musafe, još nisu potvrdile dolazak, prenosi Indeksonljan.

Kako je izjavio Tačijev savetnik Adrian Arifaj, sastanak će biti održan bez obzira na nedolazak pojedinih političkih partija.

Predsednik privremenih kosovskih institucija je inače ranije najavljivao da će konstitutivna sednica parlamenta, nakon junskim vanrednih parlamentarnih izbora, biti održana najkasnije do 10. jula.

Sada se spekulise da će prva sednica parlamenta biti održana 27. jula, te da Tači namerno odugovlači sa sazivanjem jer tzv. velika koalicija, koju još nazivaju i "ratna", nema većinu za formiranje vlade čiji bi premijer bio Ramuš Haradinaj.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter