Izvor:
29.07.2017 u 19:39
0

Kako sprečiti nasilje nad ženama i šta država u tom smislu može da učini? ZORANA MIHAJLOVIĆ IMA ODGOVOR!

Kako sprečiti nasilje nad ženama i šta država u tom smislu može da učini? Kako promeniti svest društva i što je najvažnije, kako preći sa reči na dela, samo su neka od pitanja koja smo postavili Zorani Mihajlović, potpredsednici Vlade Srbije i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Zadatak države je da formira sistem, da napravi institucije koje funkcionišu. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost je tako i napravljeno da koordinira institucijama na nivou države. Dakle, koordinira vladinim institucijama, a i civilnim sektorom, koji je u poslednjih deset godina mnogo toga uradio kada govorimo o borbi protiv nasilja. Tu govorimo i o partnerskom nasilju i od strane supružnika,kaže Zorana.

Mi, kao Koordinaciono telo radimo tako što koordiniramo i razgovaramo o tome i pravimo planove kako strateški to dalje da rešavamo.

Nije slučajno Koordinaciono telo formirano. Formirano je upravo zbog toga, što se shvatilo u jednom trenutku, da je cela priča oko rodne ravnopravnosti i nasilja bila koncentrisana u jednom ministarstvu. Shvatilo se da to nije pitanje jednog ministarstava i na predlog tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića formirano je Koordinaciono telo na nivou potpredsednika Vlade. Mi smo jedina država u Evropi koja ima Koordinaciono telo za rodnu ravnopravost tako visoko podignuto, upravo da bi koordiniralo svime i strateški gledalo šta dalje.

Mi smo doneli određene strategije i planove, sve ono što treba da se radi. Rekli ste da je konstatovano da su zakazali centri za socijalni rad. Ja sam jako protiv te generalizacije. Kod nas su se žene u poslednje dve godine ohrabrile, upravo zato što su institucije počele da deluju, što smo počeli da govorimo o tome i počele su više da prijavljuju nasilje.

I onda kada dođemo u situaciju – kažemo krivi su centri za socijlani rad ili policija – to nije tačno, krivi su pojedinci. Odgovornost je uvek individualna. Postoje sigurno problemi, ali se tačno zna ko je napravio propust, ko je napravio propust za to mora da odgovora, a sistem – centri za socijalni rad, policija i tužilaštva – to su institucije koje funkcionišu,dodaje Zorana.

Kako sprečiti zlodela, ali šta pre svega država može da učini? Kako promeniti svest društva i što je najvažnije, kako preći sa reči na dela,Zorana je pokušala da odgovor. Ostaje da sačekamo rezultate.

izvor/telegraf

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter