Izvor:
03.08.2017 u 13:11
0

DANAS JE ZAKAZANA KONSTITUTIVNA SEDNICA KOSOVSKE SKUPŠTINE: Ključ nepredvidivosti je kandidatura Veseljija!

Za danas je zakazana konstitutivna sednica kosovske skupštine na kojoj novi poslanici treba da polože zakletvu, ali nijedna koalicija ili stranka nije još javno saopštila da je obezbedila neophodnu parlamentarnu većinu za izbor novog predsednika parlamenta, pa je politička situacija i dalje nepredvidljiva.

Deo kosovske javnost, međutim, smatra da je to proces koji će se odvijati dosta teško, te da postoji velika mogućnost da pregovori propadnu, što će Kosovo odvesti u nove vanredne parlamentarne izbore, pišu mediji na albanskom jeziku.

Ključ nepredvidivosti je kandidatura za reizbor Kadrija Veseljija za predsednika parlamenta.

Veselji je predsednik Demokratske partije Kosova koja je deo koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova, čiji je lider Ramuš Haradinaj kandidat za premijera te koalicije i Inicijative.

Ta tzv. PAN koalicija, ili velika koalicija porizašla iz rata je na izborima 11. juna osvojila 39 poslaničkih mesta, od ukupno 120, što nije dovoljno za izbor predsednika skupštine, kao ni za formiranje nove vlade.

Ipak, u DPK su optimisti i uvereni su da će obezbediti dovoljan broj glasova za formiranje vlade, iako do sada nije bilo nikakvih zvaničnih pregovora sa drugm stranakma.

Stranke druge po veličine koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe tvrde da neće glasati za Veseljija.

I kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je odbacio mogućnost saradnje sa PAN koalicijom.

Inače, Samoopredeljenje je pokret koji je samostalno izašao na junske izbore i tom prilikom osvojio 31 poslaničko mesto, dok je trećeplasirana koalicija stranaka okupljenih oko Demokratskog saveza sa 30 osvojenih mandata.

Ukoliko kosovska skupština daans bude formirana od toga dana teče ustavni rok od 15 dana za formiranje nove vlade.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter