Izvor:
03.08.2017 u 15:52
0

DAČIĆ: Odnosi Srbije i Hrvatske su ključni za region!

Odnosi Srbije i Hrvatske su ključni za odnose u regionu, poručio je danas potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da zato treba uložiti maksimalan napor da dve države nađu zajedničke tačke za razvoj takvih odnosa.

Dačić je ocenio da je previše potrebe sa hrvatske strane za, kako je rekao, relativizovanjem određenh pitanja iz istorije i prošlosti kako bi na taj način opravdali neke njihove postupke.

Za tim nema potrebe, kazao je Dačić i dodao da naše dve zemlje moraju da traže dodirne tačke.

"Videli ste da je došlo do određenih pomaka u našim odnosima u smislu da su se desili neki događaji koji bi mogli da podstaknu da počnemo da pričamo ozbiljno o budućnosti, a to je pre svega izbor predsednika Aleksandra Vučića i dolazak hrvatske predsednice na inauguraciju", rekao je Dačić.

Podsetio je da je tokom boravka predsednika Vučića i njega na nedavnom Forumu u Dubrovniku sa hrvatske strane izražvana verbalna spremnost za razvoj odnosa dveju zemalja.

I to što je nova hrvatska ministarka spoljnih poslova iz korpusa koji je već bio angažovan na nekim pitanjima u Srbiji, Dačić je ocenio kao dobre pretpostavke za razvoj odnosa dveju zemalja.

"Ali je pitanje ali se to žel ozbiljno, jer vidimo da je već postala praksa da se uoči Bljeska ili Oluje događaju neke situacije koje te odnose veoma komplikuju. Sve su to događaji u kojima ima previše iracionalnog a malo političke volje da se gleda u budućnost", naveo je Dačić.

Podsetio je da je prošle godine u julu, na primer, pokrenuto pitanje rehabilitacije kardinala Alojzija Stepinca, zatim je usledilo obnavljanje suđenje Branislavu Glavašu za ratni zločin nad Srbima, pa podizanje spomenika Miru Barišiću, kao i hrvatsko blokiranje Srbije u otvaranju poglavlja 23.

Ove godine, ukazao je Dačić, imamo uvođenje višestruko više takse na uvoz u Hrvatsku poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, što bi se, prema njegovim rečima, moglo protumači kao jedan mali "ekonomski rat" protiv Srbije.

"I kao šlan na tortu je obeležavanje Oluje uz učešće (Marka Perkovića) Tompsona, čovek koji je dobio mnogo više na medijskom značaju nego što to objektivno zaslužuje. Reč o ustaškoj propagandi sa ustaškim pokličima i pozdravima. On ove godine ne peva doduše u Kninu, ali će pevati sutradan u Slunju i to na dan obeležavanja 75 godina od velikog pokolja koji se dogodio na tom području", rekao je Dačić.

On je podsetio je da je na tom stratištu stradalo više od 150 dece mlađih od 13 godina.

Ministar je ocenio da je to reakcija kojom Hrvati zapravo žele da poruče: "Ne možete nam ništa".

Ali takva jedna politika, dodao je, ne doprinosi razvoju boljim odnosima naših dveju država i sigurno je da to nisu vrednosti za koje se borila i bori Evropa, jer se Evropa borila protiv fašističke ideologije.

Kao najgore u svemu tome je to, smatra Dačić, što u finansiranju svega učestvuje Vlada Hrvatske.

Objašnjava da su u pitanju dvostruki standardi onih koji su već u EU.

S druge strane, Srbija stalno podseća i poziva na reagovanje ne zato što, kako kaže Dačić, imamo nešto protiv već reagujemo na činjenice koje su "kamen u cipeli".

Dačić je zaključio da Srbija i Hrvatska zadugo Oluju neće tumačiti na isti način, kao što, kako je rekao, oni i dan danas neke događaje iz Drugog svetskog rata tumače na drugačiji način.

Tanjug
Foto: Twitter/InSerbia News/Tanjug printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter