Izvor:
15.08.2017 u 12:48
0

MATIS: Ako Severna Koreja ispali raketu ka SAD, moguć rat!

Vašington — Lider Severne Koreje Kin Džong-Un primio je izveštaj severnokorejske vojske o njenim planovima da napadnu područje u blizini Guama.

Međutim, rekao je da će posmatrati delovanje Sjedinjenih Američkih Država neko vreme pre nego što donese odluku, javila je severnokorejska zvanična novinska agencija KCNA.

“Sjedinjene Američke Države, koje su prve donele brojnu startešku nuklearnu opremu blizu nas, treba da prvo da donesu ispravnu odluku i pokažu delima ukoliko žele da smanje tenzije na Korejskom poluostrvu i spreče opasan vojni sukob”, navela je KCNA izjavu Kim Džong-Una, preneo je Rojters.

Kim je rekao da vojska treba u svakom trenutku da bude spremna, ukoliko on donese odluku da se deluje, navedeno je u izveštaju severnokorejske zvanične novinske agencije.

Severna Koreja je prošle nedelje upozorila da planira da ispali četiri rakete u pravcu američkog ostrva u Pacifiku Guama, gde su bazirani američki bombarderi.

BBC navodi da je odluka Kima da “čeka potez SAD” da “smiri tenzije” kao i da je Kim napokon spreman da stisne “dugme za pauzu”, međutim, u naciji kao što je Severna Koreja ništa nije sigurno.

Analitičari navodi i da prosto to možda znači da Pjongjang još nije u potpunosti spreman za napad na Guam, pa “samo kupuje vreme”, piše BBC.

Saopštenje iz Pjongjanga usledilo je nakon upozorenja ministra odbrane SAD Džejmsa Matisa da bi bilo koji napad vrlo brzo doveo do rata, ako Pjongjang odluči da gađa Guam.

“Tada igra počinje”, rekao je on.

Matis je dodao da bi američka vojska branila državu od bilo kog napada “bilo kada i bilo gde”.

Takođe je nastojao da uveri stanovnike Guama, ostrva koje je dom za oko 160.000 ljudi, da su dobro zaštićeni.

Južna Koreja i Kina apelovale su na pronalazak diplomatskog rešenja.

b92.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter