Izvor:
30.08.2017 u 13:53
0

DELA UKRADENA ILI UNIŠTENA: Iz Skupštine nestalo 60 skupocenih slika!

U događajima od 5. oktobra 2000. godine, iz zbirke Skupštine Srbije, koja je tada obuhvatala 156 dela, ukradeno je ili uništeno u požaru njih 60, dok su mnoga oštećena.

Vesna Dujmović, savetnik u Grupi za edukaciju i prezentaciju skupštinske baštine, podseća da su među otuđenim delima i "Otvorene kapije Beograda" Milića od Mačve iz 1974, "Konji" Petra Lubarde iz 1954., "Dubrovnik" iz 1959. Peđe Milosavljevića. Nestale su i slike Milana Kečića, Milutina Radojčića, Smilje Bojičić, Boška Karanovića, Zlatka Price…

– One do danas nisu nađene, njihove fotografije nalaze se u arhivi sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, koje još traga za njima. Ovakav gubitak jeste nenadoknadiv – istakla je Dujmovićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo kulture i informisanja Narodnoj skupštini poklonilo, u međuvremenu, novih 39 dela, čime je kolekcija dopunjena.

Reč je, kako je navela, o slikama savremenih autora, među kojima su Miloš Bajić, Vladimir Dunić, Božidar Damjanovski, Milić Stanković od Mačve, Voja Stanić i drugi.

U Skupštini Srbije je, povodom 110 godina od dana kada je kralj Petar Prvi Karađorđević položio kamen temeljac za izgradnju tog zdanja, javnosti u centralnom holu prikazan deo od 20 dela iz bogate kolekcije koja se nalazi u skupštinskim kancelarijama i kabinetima

Telegraf.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter